zamknij

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Przepis

sałatka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Kuchnia francuska
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sałatka nicejska z tuńczykiem
Autor: "Szczypta smaku" (TVN Style) Sałatka nicejska z tuńczykiem

Składniki

  • 2 steki z tuńczyka
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 jajka
  • 4 pomidory
  • 8 filecików anchois
  • 12 czarnych oliwek
  •  sałata
  • kilka gałązek pietruszki
  •  sól i pieprz
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
0
8

 

Sposób przygotowania:

  • Fasolkę blanszuj (wrzuć do wrzątku na 2-3 minuty) a następnie zahartuj w bardzo zimnej wodzie
  • Jajka ugotuj tak by nie były zupełnie na twardo (pomiędzy na miękko a na twardo)
  • Po ugotowaniu przełóż je do miski z lodem – dzięki temu nie będą dalej podnosiły swojej temperatury i żółtko pozostanie lekko płynne
  • Pomidory pokrój na ćwiartki. Sałatę umyj, porozrywaj liście (ale nie krój!), ułóż na dużym talerzu, na nich pomidory, jajka i fasolkę
  • Fileciki anchois przepłucz pod wodą i połóż na sałatce
  • Przygotuj dressing - wymieszaj ocet z oliwą, musztardą, wyciśniętym czosnkiem oraz sola i pieprzem
  • Tuńczyka dopraw sola i pieprzem i grilluj na patelni po 1,5 minuty z każdej strony, tak by pozostał różowy w środku
  • Na sałacie ułóż steki i całość polej dressingiem

Przepis pochodzi z programu "Szczypta smaku" TVN Style

Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka ("Szczypta smaku" TVN Style)
Autor: Piotr Mizerski/TVN Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka ("Szczypta smaku" TVN Style)

Zobacz inne przepisy z programu:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

dobre:) tuńczyk. wreszcie

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      tvnpix