zamknij

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Przepis

sałatka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Kuchnia francuska
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sałatka nicejska z tuńczykiem
Autor: "Szczypta smaku" (TVN Style) Sałatka nicejska z tuńczykiem

Składniki

  • 2 steki z tuńczyka
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 jajka
  • 4 pomidory
  • 8 filecików anchois
  • 12 czarnych oliwek
  •  sałata
  • kilka gałązek pietruszki
  •  sól i pieprz
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
0
8

 

Sposób przygotowania:

  • Fasolkę blanszuj (wrzuć do wrzątku na 2-3 minuty) a następnie zahartuj w bardzo zimnej wodzie
  • Jajka ugotuj tak by nie były zupełnie na twardo (pomiędzy na miękko a na twardo)
  • Po ugotowaniu przełóż je do miski z lodem – dzięki temu nie będą dalej podnosiły swojej temperatury i żółtko pozostanie lekko płynne
  • Pomidory pokrój na ćwiartki. Sałatę umyj, porozrywaj liście (ale nie krój!), ułóż na dużym talerzu, na nich pomidory, jajka i fasolkę
  • Fileciki anchois przepłucz pod wodą i połóż na sałatce
  • Przygotuj dressing - wymieszaj ocet z oliwą, musztardą, wyciśniętym czosnkiem oraz sola i pieprzem
  • Tuńczyka dopraw sola i pieprzem i grilluj na patelni po 1,5 minuty z każdej strony, tak by pozostał różowy w środku
  • Na sałacie ułóż steki i całość polej dressingiem

Przepis pochodzi z programu "Szczypta smaku" TVN Style

Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka ("Szczypta smaku" TVN Style)
Autor: Piotr Mizerski/TVN Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka ("Szczypta smaku" TVN Style)

Zobacz inne przepisy z programu:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

dobre:) tuńczyk. wreszcie

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      tvnpix