zamknij

Sałatka Waldorf

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nowojorski smak sałaty
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSSałatka Waldorf

Składniki

  • 2 jabkła winne
  • 1/2 korzenia selera
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawin
  • 100 g rukoli
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 10 ml oliwy extra virgine
  • 100 ml słodkiego czerwonego wina
  •  sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g orzechów włoskich
0
1

Oryginalna sałatka Waldorf powstała w 1893 roku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Jej twórcą jest szef kuchni Oscar Tschirky. Przez wiele lat doczekała się nowych, zmodyfikowanych wersji. Czasem możecie spotkać się z sałatką z dodatkiem kurczaka, winogron lub orzeszków ziemnych.

Sposób przygotowania:

  • Żurawinę i rodzynki namocz w winie.
  • Orzechy upraż na suchej patelni.
  • Seler naciowy umyj i pokrój w plastry.
  • Rukolę opłucz, odsącz.
  • Ocet balsamiczny zredukuj do połowy objętości, dodaj oliwę i cynamon, zamieszaj.
  • Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne, pokrój w plastry.
  • Korzeń selera umyj, obierz, pokrój w zapałkę lub plasterki.
  • Pokrojone: seler i jabłka spryskaj sokiem z cytryny.
  • W misce wymieszaj rukolę z jabłkiem, rodzynkami i selerem. Polej zredukowanym octem balsamicznym z oliwą i cynamonem. Posyp prażonymi orzechami.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix