zamknij

Sałatka Waldorf

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nowojorski smak sałaty
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSSałatka Waldorf

Składniki

  • 2 jabkła winne
  • 1/2 korzenia selera
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawin
  • 100 g rukoli
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 10 ml oliwy extra virgine
  • 100 ml słodkiego czerwonego wina
  •  sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g orzechów włoskich
0
1

Oryginalna sałatka Waldorf powstała w 1893 roku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Jej twórcą jest szef kuchni Oscar Tschirky. Przez wiele lat doczekała się nowych, zmodyfikowanych wersji. Czasem możecie spotkać się z sałatką z dodatkiem kurczaka, winogron lub orzeszków ziemnych.

Sposób przygotowania:

  • Żurawinę i rodzynki namocz w winie.
  • Orzechy upraż na suchej patelni.
  • Seler naciowy umyj i pokrój w plastry.
  • Rukolę opłucz, odsącz.
  • Ocet balsamiczny zredukuj do połowy objętości, dodaj oliwę i cynamon, zamieszaj.
  • Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne, pokrój w plastry.
  • Korzeń selera umyj, obierz, pokrój w zapałkę lub plasterki.
  • Pokrojone: seler i jabłka spryskaj sokiem z cytryny.
  • W misce wymieszaj rukolę z jabłkiem, rodzynkami i selerem. Polej zredukowanym octem balsamicznym z oliwą i cynamonem. Posyp prażonymi orzechami.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix