zamknij

Sałatka Waldorf

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nowojorski smak sałaty
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSSałatka Waldorf

Składniki

  • 2 jabkła winne
  • 1/2 korzenia selera
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawin
  • 100 g rukoli
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 10 ml oliwy extra virgine
  • 100 ml słodkiego czerwonego wina
  •  sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g orzechów włoskich
0
1

Oryginalna sałatka Waldorf powstała w 1893 roku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Jej twórcą jest szef kuchni Oscar Tschirky. Przez wiele lat doczekała się nowych, zmodyfikowanych wersji. Czasem możecie spotkać się z sałatką z dodatkiem kurczaka, winogron lub orzeszków ziemnych.

Sposób przygotowania:

  • Żurawinę i rodzynki namocz w winie.
  • Orzechy upraż na suchej patelni.
  • Seler naciowy umyj i pokrój w plastry.
  • Rukolę opłucz, odsącz.
  • Ocet balsamiczny zredukuj do połowy objętości, dodaj oliwę i cynamon, zamieszaj.
  • Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne, pokrój w plastry.
  • Korzeń selera umyj, obierz, pokrój w zapałkę lub plasterki.
  • Pokrojone: seler i jabłka spryskaj sokiem z cytryny.
  • W misce wymieszaj rukolę z jabłkiem, rodzynkami i selerem. Polej zredukowanym octem balsamicznym z oliwą i cynamonem. Posyp prażonymi orzechami.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix