zamknij

Sałatka Waldorf

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nowojorski smak sałaty
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSSałatka Waldorf

Składniki

  • 2 jabkła winne
  • 1/2 korzenia selera
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawin
  • 100 g rukoli
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 10 ml oliwy extra virgine
  • 100 ml słodkiego czerwonego wina
  •  sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g orzechów włoskich
0
1

Oryginalna sałatka Waldorf powstała w 1893 roku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Jej twórcą jest szef kuchni Oscar Tschirky. Przez wiele lat doczekała się nowych, zmodyfikowanych wersji. Czasem możecie spotkać się z sałatką z dodatkiem kurczaka, winogron lub orzeszków ziemnych.

Sposób przygotowania:

  • Żurawinę i rodzynki namocz w winie.
  • Orzechy upraż na suchej patelni.
  • Seler naciowy umyj i pokrój w plastry.
  • Rukolę opłucz, odsącz.
  • Ocet balsamiczny zredukuj do połowy objętości, dodaj oliwę i cynamon, zamieszaj.
  • Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne, pokrój w plastry.
  • Korzeń selera umyj, obierz, pokrój w zapałkę lub plasterki.
  • Pokrojone: seler i jabłka spryskaj sokiem z cytryny.
  • W misce wymieszaj rukolę z jabłkiem, rodzynkami i selerem. Polej zredukowanym octem balsamicznym z oliwą i cynamonem. Posyp prażonymi orzechami.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix