zamknij

Sałatka wiejska

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z wędzonym boczkiem
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSsałatka wiejska

Składniki

  • 8 młodych ziemniaków
  • 400 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 100 ml cydru
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • sól i pieprz do smaku
0
4

Sposób przygotowania:

  • Opłucz ziemniaki, pokrój je w ósemki i piecz w piekarniku w temp 200 st. C aż się lekko zarumienią.
  • Boczek pokrój w niedużą kostkę, smaż na patelni na 1 łyżce oleju.
  • Cebulę i czosnek drobno pokrój, dodaj do smażącego się boczku.
  • Gdy boczek stanie się chrupki, a tłuszcz sie wytopi, przesyp zawartość patelni do miski z upieczonymi ziemniaczkami. Musztardę mieszaj w miseczce, powoli dodając oliwę, sól i pieprz. Pod koniec dodaj cydr, dobrze wymieszaj i zalej sałatkę sosem.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix