zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sałatka z kaczką i grillowaną gruszką

Przepis konkursowy

sałatka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
PasjaSmaku
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://pasjasmaku.wordpress.com/Sałatka z kaczką i grillowaną gruszką

Składniki

  • 200 g pierś kaczki
  • pół gruszki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 20 g rucoli
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • kilka gałązek tymianku
  • 15 g masła Lurpak
  • do smaku sól i pieprz
0
2

Sposób przygotowania:

  • Sałatka: Oczywiście zaczynamy od przygotowania kaczki. W związku z tym, że będzie to sałatka z sosem o bardzo wyraźnym smaku kaczkę wystarczy przyprawić solą i pieprzem. Nadszedł czas, żeby podzielić się z Wami drugą propozycją przygotowania piersi kaczki. Efekt równie imponujący – kaczka lekko różowa w środku, soczysta i niesamowicie delikatna.
  • Na patelni (najlepiej grillowej) smażymy kaczkę bez tłuszczu najpierw 6 minut od strony skóry, potem 3 minuty z drugiej strony, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut – trzeba to dobrze wyczuć ponieważ wszystko zależy od piekarnika, ale generalnie czas waha się w granicach 4 – 6 minut. W czasie przygotowywania kaczki możemy spokojnie przygotować całą resztę. Rucolę wykładamy na talerz.
  • Gruszkę kroimy wzdłuż na plasterki, grillujemy na patelni grillowej po 2 – 3 minuty z każdej strony i układamy na sałacie. Pomidorki kroimy na pół i układamy na sałatce. Przygotowaną (oczywiście jeszcze gorącą) kaczkę kroimy w plasterki i również dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem żurawinowo – pieprzowym. Po prostu niebo w gębie.
  • Sos żurawinowo – pieprzowy: Żurawinę karmelizujemy lekko na cukrze i podlewamy winem. Dodajemy rozgniecione ziarenka kolorowego pieprzu i gotujemy aż alkohol odparuje. Dodajemy masło i rozpuszczamy do uzyskania aksamitnego sosu. Na koniec dodajemy kilka posiekanych gałązek świeżego tymianku.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix