Sałatka z makaronu ryżowego i mango
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 3 Ilość porcjiZ prażonymi orzechami nerkowca
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 2 banany, pokrojone w plasterki
- 1/2 mango, pokrojone w słupki
- 1/2 papai, pokrojonej w słupki
- garść rzechów nerkowca, podprażonych
- 1 chilli, pokrojone w cienkie plasterki
- garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza
- 4 małe cebulki dymki, pokrojone drobno pod skosem
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 limonka (sok)
- 1 łyżeczka brązowego cukru
0
2
Sposób przygotowania:
- Makaron ryżowy przełóż do sporej miski i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na czas podany na opakowaniu. W tym czasie w małej miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą olej arachidowy, olej sezamowy, sok z limonki, chilli, sos sojowy, cukier, część dymki i część kolendry - resztę zostaw do dekoracji.
- Na suchej patelni ostrożnie podpraż orzechy nerkowca. Teraz pokrój wszystkie owoce i w zasadzie sałatka jest gotowa. Trzeba ją tylko wymieszać i złożyć. W tym celu odcedź makaron i zostaw go w misce.
- Jeszcze ciepły polej dressingiem, bo dzięki temu wchłonie wszystkie jego aromaty i nabierze fantastycznego, tajskiego charakteru. Dodaj do niego pokrojone owoce i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż na duży, płaski talerz. Z wierzchu posyp jeszcze dymką, kolendrą i odrobiną chilli.
Przepis z "Dzień dobry TVN".
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.