zamknij

Sałatka z makaronu ryżowego i mango

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Z prażonymi orzechami nerkowca
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsSałatka z makaronu ryżowego i mango

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 banany, pokrojone w plasterki
  • 1/2 mango, pokrojone w słupki
  • 1/2 papai, pokrojonej w słupki
  • garść rzechów nerkowca, podprażonych
  • 1 chilli, pokrojone w cienkie plasterki
  • garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza
  • 4 małe cebulki dymki, pokrojone drobno pod skosem
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 limonka (sok)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
0
2

Sposób przygotowania:

  • Makaron ryżowy przełóż do sporej miski i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na czas podany na opakowaniu. W tym czasie w małej miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą olej arachidowy, olej sezamowy, sok z limonki, chilli, sos sojowy, cukier, część dymki i część kolendry - resztę zostaw do dekoracji.
  • Na suchej patelni ostrożnie podpraż orzechy nerkowca. Teraz pokrój wszystkie owoce i w zasadzie sałatka jest gotowa. Trzeba ją tylko wymieszać i złożyć. W tym celu odcedź makaron i zostaw go w misce.
  • Jeszcze ciepły polej dressingiem, bo dzięki temu wchłonie wszystkie jego aromaty i nabierze fantastycznego, tajskiego charakteru. Dodaj do niego pokrojone owoce i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż na duży, płaski talerz. Z wierzchu posyp jeszcze dymką, kolendrą i odrobiną chilli.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix