zamknij

Sałatka z makaronu ryżowego i mango

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Z prażonymi orzechami nerkowca
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsSałatka z makaronu ryżowego i mango

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 banany, pokrojone w plasterki
  • 1/2 mango, pokrojone w słupki
  • 1/2 papai, pokrojonej w słupki
  • garść rzechów nerkowca, podprażonych
  • 1 chilli, pokrojone w cienkie plasterki
  • garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza
  • 4 małe cebulki dymki, pokrojone drobno pod skosem
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 limonka (sok)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
0
2

Sposób przygotowania:

  • Makaron ryżowy przełóż do sporej miski i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na czas podany na opakowaniu. W tym czasie w małej miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą olej arachidowy, olej sezamowy, sok z limonki, chilli, sos sojowy, cukier, część dymki i część kolendry - resztę zostaw do dekoracji.
  • Na suchej patelni ostrożnie podpraż orzechy nerkowca. Teraz pokrój wszystkie owoce i w zasadzie sałatka jest gotowa. Trzeba ją tylko wymieszać i złożyć. W tym celu odcedź makaron i zostaw go w misce.
  • Jeszcze ciepły polej dressingiem, bo dzięki temu wchłonie wszystkie jego aromaty i nabierze fantastycznego, tajskiego charakteru. Dodaj do niego pokrojone owoce i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż na duży, płaski talerz. Z wierzchu posyp jeszcze dymką, kolendrą i odrobiną chilli.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix