zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sałatka z mango, grzankami i pistacjami

Przepis konkursowy

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.bistromama.pl/Sałatka z mango, grzankami i pistacjami

Składniki

  • 10 liści szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 owoc mango
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 15 sztuk solonych pistacji
  • 4 łyżki masła lurpak
  • 6 kromek pszennej bagietki
  • 1/2 główki sałaty lodowej lub innej
  • 6 łyżek oliwy
  • 6 łyżek soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
0
4

Sposób przygotowania:

  • Jajka gotujemy na twardo (6 minut).
  • Plastry boczku kroimy w paski i podsmażamy, aż się zarumieni i będzie chrupiący. Kromki bagietki kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na roztopionym maśle na złoty kolor. Połowę owocu mango miksujemy blenderem na gładką papkę.
  • Dodajemy musztardę, sok z pomarańczy, oliwę i miksujemy razem przez kilkanaście sekund. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • W misce układamy warstwami: poszarpaną ulubioną sałatę i liście szpinaku, ćwiartki ugotowanych jajek, podsmażony boczek, pokrojoną w kostkę pozostałą część mango.
  • Na wierzchu układamy maślane grzanki i posypujemy solonymi pistacjami (można je lekko posiekać). Tuż przed podaniem polewamy słodko-wytrawnym dressingiem. Smacznego!

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepyszne :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dokładnie tak uważam, przepyszne :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          tvnpix