zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sałatka z mango, grzankami i pistacjami

Przepis konkursowy

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.bistromama.pl/Sałatka z mango, grzankami i pistacjami

Składniki

  • 10 liści szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 owoc mango
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 15 sztuk solonych pistacji
  • 4 łyżki masła lurpak
  • 6 kromek pszennej bagietki
  • 1/2 główki sałaty lodowej lub innej
  • 6 łyżek oliwy
  • 6 łyżek soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
0
4

Sposób przygotowania:

  • Jajka gotujemy na twardo (6 minut).
  • Plastry boczku kroimy w paski i podsmażamy, aż się zarumieni i będzie chrupiący. Kromki bagietki kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na roztopionym maśle na złoty kolor. Połowę owocu mango miksujemy blenderem na gładką papkę.
  • Dodajemy musztardę, sok z pomarańczy, oliwę i miksujemy razem przez kilkanaście sekund. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • W misce układamy warstwami: poszarpaną ulubioną sałatę i liście szpinaku, ćwiartki ugotowanych jajek, podsmażony boczek, pokrojoną w kostkę pozostałą część mango.
  • Na wierzchu układamy maślane grzanki i posypujemy solonymi pistacjami (można je lekko posiekać). Tuż przed podaniem polewamy słodko-wytrawnym dressingiem. Smacznego!

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepyszne :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dokładnie tak uważam, przepyszne :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          tvnpix