zamknij

Sałatka z pęczaku, czarnych oliwek i koziego sera

Przepis

sałatka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z pieczonymi warzywami i olejem rzepakowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Janek PaszkowskiSałatka z pęczak, czarnych oliwek, koziego sera i pieczonych warzyw z olejem rzepakowym

Składniki

  • 200 g pęczaku
  • 150 g miękkiego sera koziego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na duże kawałki
  • 1 żółta papryka pokrojona na duże kawałki
  • 1 cukinia, pokrojona w grube plasterki
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w grube plasterki
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 spore pomidory, pokrojone w kostkę
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  •  skórkę i sok z 1x cytryny
  • 2 ząbki czosnku, w całości
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • garść natki pietruszki, drobno posiekanej
  •  sól morska
  •  świeżo mielony, czarny pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Do dużego garnka wsyp pęczak i zalej go wodą.
  • Zrób to w proporcji 1 szklankę pęczaku na 2 szklanki wody.
  • Dolej do środka 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzuć 2 ząbki czosnku, zetrzyj skórkę z cytryny, wsyp suszone oregano i sól.
  • Doprowadź na sporym ogniu do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj aż pęczak wchłonie całą wodę i te wszystkie wspaniałe aromaty oregano, oleju rzepakowego, czosnku i cytryny.
  • W czasie, kiedy pęczak się gotuje, na dużej blaszce do pieczenia rozłóż pokrojone warzywa.
  • Polej je olejem rzepakowym, dopraw solą i pieprzem i dodaj do nich oliwki.
  • Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego na 200C piekarnika na 20 minut.
  • W trakcie pieczenia zamieszaj całość i pozwól jej smakowicie się przyrumienić.
  • Kiedy Twoje warzywa będą już upieczone, wyjmij je z piekarnika i ostudź.
  • Następnie pokrój na mniejsze kawałki lub w kostkę i przełóż do sporej miski.
  • Dodaj do nich ugotowany wcześniej pęczak, całość polej sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i kozi ser.
  • Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i dolej ewentualnie jeszcze odrobinę oleju rzepakowego. Całość powinna być wilgotna i dobrze wymieszana.
  • Smak złotego oleju idealnie pasuje tutaj do pieczonych warzyw i kaszy!
  • Na końcu wrzuć do środka posiekaną pietruszkę i podawaj!
  • To idealny dodatek do mięsa czy ryby lub po prostu - wspaniała i przepyszna sałatka.

Autor przepisu i zdjęcia: Janek Paszkowski >>> zajrzyj na blog kuchniabasowa.blogspot.com


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

tvnpix