Sałatka z pęczaku, czarnych oliwek i koziego sera
Przepis
sałatka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcjiZ pieczonymi warzywami i olejem rzepakowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 200 g pęczaku
- 150 g miękkiego sera koziego
- 1 czerwona papryka, pokrojona na duże kawałki
- 1 żółta papryka pokrojona na duże kawałki
- 1 cukinia, pokrojona w grube plasterki
- 2 czerwone cebule, pokrojone w grube plasterki
- garść czarnych oliwek bez pestek
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 spore pomidory, pokrojone w kostkę
- 10 łyżek oleju rzepakowego
- skórkę i sok z 1x cytryny
- 2 ząbki czosnku, w całości
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka suszonego oregano
- garść natki pietruszki, drobno posiekanej
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz
0
0
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wsyp pęczak i zalej go wodą.
- Zrób to w proporcji 1 szklankę pęczaku na 2 szklanki wody.
- Dolej do środka 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzuć 2 ząbki czosnku, zetrzyj skórkę z cytryny, wsyp suszone oregano i sól.
- Doprowadź na sporym ogniu do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj aż pęczak wchłonie całą wodę i te wszystkie wspaniałe aromaty oregano, oleju rzepakowego, czosnku i cytryny.
- W czasie, kiedy pęczak się gotuje, na dużej blaszce do pieczenia rozłóż pokrojone warzywa.
- Polej je olejem rzepakowym, dopraw solą i pieprzem i dodaj do nich oliwki.
- Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego na 200C piekarnika na 20 minut.
- W trakcie pieczenia zamieszaj całość i pozwól jej smakowicie się przyrumienić.
- Kiedy Twoje warzywa będą już upieczone, wyjmij je z piekarnika i ostudź.
- Następnie pokrój na mniejsze kawałki lub w kostkę i przełóż do sporej miski.
- Dodaj do nich ugotowany wcześniej pęczak, całość polej sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i kozi ser.
- Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i dolej ewentualnie jeszcze odrobinę oleju rzepakowego. Całość powinna być wilgotna i dobrze wymieszana.
- Smak złotego oleju idealnie pasuje tutaj do pieczonych warzyw i kaszy!
- Na końcu wrzuć do środka posiekaną pietruszkę i podawaj!
- To idealny dodatek do mięsa czy ryby lub po prostu - wspaniała i przepyszna sałatka.
Autor przepisu i zdjęcia: Janek Paszkowski >>> zajrzyj na blog kuchniabasowa.blogspot.com
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.