zamknij

Sałatka z pęczaku, czarnych oliwek i koziego sera

Przepis

sałatka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z pieczonymi warzywami i olejem rzepakowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Janek PaszkowskiSałatka z pęczak, czarnych oliwek, koziego sera i pieczonych warzyw z olejem rzepakowym

Składniki

  • 200 g pęczaku
  • 150 g miękkiego sera koziego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na duże kawałki
  • 1 żółta papryka pokrojona na duże kawałki
  • 1 cukinia, pokrojona w grube plasterki
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w grube plasterki
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 spore pomidory, pokrojone w kostkę
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  •  skórkę i sok z 1x cytryny
  • 2 ząbki czosnku, w całości
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • garść natki pietruszki, drobno posiekanej
  •  sól morska
  •  świeżo mielony, czarny pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Do dużego garnka wsyp pęczak i zalej go wodą.
  • Zrób to w proporcji 1 szklankę pęczaku na 2 szklanki wody.
  • Dolej do środka 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzuć 2 ząbki czosnku, zetrzyj skórkę z cytryny, wsyp suszone oregano i sól.
  • Doprowadź na sporym ogniu do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj aż pęczak wchłonie całą wodę i te wszystkie wspaniałe aromaty oregano, oleju rzepakowego, czosnku i cytryny.
  • W czasie, kiedy pęczak się gotuje, na dużej blaszce do pieczenia rozłóż pokrojone warzywa.
  • Polej je olejem rzepakowym, dopraw solą i pieprzem i dodaj do nich oliwki.
  • Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego na 200C piekarnika na 20 minut.
  • W trakcie pieczenia zamieszaj całość i pozwól jej smakowicie się przyrumienić.
  • Kiedy Twoje warzywa będą już upieczone, wyjmij je z piekarnika i ostudź.
  • Następnie pokrój na mniejsze kawałki lub w kostkę i przełóż do sporej miski.
  • Dodaj do nich ugotowany wcześniej pęczak, całość polej sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i kozi ser.
  • Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i dolej ewentualnie jeszcze odrobinę oleju rzepakowego. Całość powinna być wilgotna i dobrze wymieszana.
  • Smak złotego oleju idealnie pasuje tutaj do pieczonych warzyw i kaszy!
  • Na końcu wrzuć do środka posiekaną pietruszkę i podawaj!
  • To idealny dodatek do mięsa czy ryby lub po prostu - wspaniała i przepyszna sałatka.

Autor przepisu i zdjęcia: Janek Paszkowski >>> zajrzyj na blog kuchniabasowa.blogspot.com


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix