zamknij

Sałatka z pęczaku, czarnych oliwek i koziego sera

Przepis

sałatka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z pieczonymi warzywami i olejem rzepakowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Janek PaszkowskiSałatka z pęczak, czarnych oliwek, koziego sera i pieczonych warzyw z olejem rzepakowym

Składniki

  • 200 g pęczaku
  • 150 g miękkiego sera koziego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na duże kawałki
  • 1 żółta papryka pokrojona na duże kawałki
  • 1 cukinia, pokrojona w grube plasterki
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w grube plasterki
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 spore pomidory, pokrojone w kostkę
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  •  skórkę i sok z 1x cytryny
  • 2 ząbki czosnku, w całości
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • garść natki pietruszki, drobno posiekanej
  •  sól morska
  •  świeżo mielony, czarny pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Do dużego garnka wsyp pęczak i zalej go wodą.
  • Zrób to w proporcji 1 szklankę pęczaku na 2 szklanki wody.
  • Dolej do środka 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzuć 2 ząbki czosnku, zetrzyj skórkę z cytryny, wsyp suszone oregano i sól.
  • Doprowadź na sporym ogniu do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj aż pęczak wchłonie całą wodę i te wszystkie wspaniałe aromaty oregano, oleju rzepakowego, czosnku i cytryny.
  • W czasie, kiedy pęczak się gotuje, na dużej blaszce do pieczenia rozłóż pokrojone warzywa.
  • Polej je olejem rzepakowym, dopraw solą i pieprzem i dodaj do nich oliwki.
  • Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego na 200C piekarnika na 20 minut.
  • W trakcie pieczenia zamieszaj całość i pozwól jej smakowicie się przyrumienić.
  • Kiedy Twoje warzywa będą już upieczone, wyjmij je z piekarnika i ostudź.
  • Następnie pokrój na mniejsze kawałki lub w kostkę i przełóż do sporej miski.
  • Dodaj do nich ugotowany wcześniej pęczak, całość polej sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i kozi ser.
  • Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i dolej ewentualnie jeszcze odrobinę oleju rzepakowego. Całość powinna być wilgotna i dobrze wymieszana.
  • Smak złotego oleju idealnie pasuje tutaj do pieczonych warzyw i kaszy!
  • Na końcu wrzuć do środka posiekaną pietruszkę i podawaj!
  • To idealny dodatek do mięsa czy ryby lub po prostu - wspaniała i przepyszna sałatka.

Autor przepisu i zdjęcia: Janek Paszkowski >>> zajrzyj na blog kuchniabasowa.blogspot.com


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix