zamknij

Sałatka z pęczaku, czarnych oliwek i koziego sera

Przepis

sałatka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z pieczonymi warzywami i olejem rzepakowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Janek PaszkowskiSałatka z pęczak, czarnych oliwek, koziego sera i pieczonych warzyw z olejem rzepakowym

Składniki

  • 200 g pęczaku
  • 150 g miękkiego sera koziego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na duże kawałki
  • 1 żółta papryka pokrojona na duże kawałki
  • 1 cukinia, pokrojona w grube plasterki
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w grube plasterki
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 spore pomidory, pokrojone w kostkę
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  •  skórkę i sok z 1x cytryny
  • 2 ząbki czosnku, w całości
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • garść natki pietruszki, drobno posiekanej
  •  sól morska
  •  świeżo mielony, czarny pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Do dużego garnka wsyp pęczak i zalej go wodą.
  • Zrób to w proporcji 1 szklankę pęczaku na 2 szklanki wody.
  • Dolej do środka 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzuć 2 ząbki czosnku, zetrzyj skórkę z cytryny, wsyp suszone oregano i sól.
  • Doprowadź na sporym ogniu do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj aż pęczak wchłonie całą wodę i te wszystkie wspaniałe aromaty oregano, oleju rzepakowego, czosnku i cytryny.
  • W czasie, kiedy pęczak się gotuje, na dużej blaszce do pieczenia rozłóż pokrojone warzywa.
  • Polej je olejem rzepakowym, dopraw solą i pieprzem i dodaj do nich oliwki.
  • Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego na 200C piekarnika na 20 minut.
  • W trakcie pieczenia zamieszaj całość i pozwól jej smakowicie się przyrumienić.
  • Kiedy Twoje warzywa będą już upieczone, wyjmij je z piekarnika i ostudź.
  • Następnie pokrój na mniejsze kawałki lub w kostkę i przełóż do sporej miski.
  • Dodaj do nich ugotowany wcześniej pęczak, całość polej sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i kozi ser.
  • Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i dolej ewentualnie jeszcze odrobinę oleju rzepakowego. Całość powinna być wilgotna i dobrze wymieszana.
  • Smak złotego oleju idealnie pasuje tutaj do pieczonych warzyw i kaszy!
  • Na końcu wrzuć do środka posiekaną pietruszkę i podawaj!
  • To idealny dodatek do mięsa czy ryby lub po prostu - wspaniała i przepyszna sałatka.

Autor przepisu i zdjęcia: Janek Paszkowski >>> zajrzyj na blog kuchniabasowa.blogspot.com


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix