zamknij

Sałatka z warzyw z rostbefem i jajkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Adam Chrząstowski
Autor przepisu:
Korzenny smak sosu Worchestershire
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Robert SłuszniakSałatka z warzyw w sosie Worcestershire z rostbefem i jajkiem w koszulce - przepis Adama Chrząstowskiego

Składniki

  • 4  jajka
  •  sól, pieprz
  • 100 g  roztopionego masła
  • 20 ml  octu winnego białego
  • 75 ml  białego wina
  • 1  żółtko
  •  sól, pieprz
  •  woda
  •  ocet
  • 400 g  pieczonego rostbefu pokrojonego w cienkie plastry
  •  sól
  •  tabasco
  • 3 łyżki  sosu Worcestershire
  • 3 łyżki  oliwy extra virgine
  • 100 g  cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
  • 100 g  papryki czerwonej pokrojonej w słupki
  • 100 g  ogórka kiszonego pokrojonego w słupki
0
1

Sposób przygotowania:

  • Kiszonego ogórka, paprykę i cebulę wymieszaj z oliwą, tabasco i sosem Worcestershire, jeśli trzeba dodaj sól i pieprz.
  • W rondelku zagotuj białe wino z solą, pieprzem i octem winnym. Odparuj 50% objętości i odstaw by płyn lekko ostygł. Dodaj żółtko i podgrzewając rondelek nad lustrem wrzącej wody ubijaj masę do powstania jednolitej, półpłynnej piany. W powstałe zabaione wkręć, lejąc cienkim strumieniem roztopione masło.
  • W zakwaszonej octem (absolutnie bez soli) wodzie ugotuj jajka w koszulkach (ok 3 minut). Przełóż jajka do wody z lodem. Na dno talerza wylej sos holenderski, na tym ułóż kopczyk sałatki z sosem Worchestershire, na to ułóż plastry rostbefu, a mięsie jajko w koszulce oczyszczone ze zbędnych kłaczków. Jajko posól i posyp świeżo mielonym pieprzem. Całość skrop sosem Worchestershire.
  • Dla niewtajemniczonych obsmażony rostbef pieczemy w temperaturze 80 st C do temperatury wewnętrznej 54 st. C. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.

sos Worcestershire (także sos Worcester) –  płynny sos o korzennym smaku, produkowany przez firmę "Lea & Perrins" w angielskim mieście Worcester.

Galeria foto (13)

Sałatka z warzyw w sosie Worcestershire z rostbefem i jajkiem w koszulce - przepis Adama Chrząstowskiego

  • Przygotuj składniki
    Przygotuj składniki(1 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Jajko delikatnie wylej z miseczki na wrzątek (zdejmij garnek na chwilę z ognia)
    Jajko delikatnie wylej z miseczki na wrzątek (zdejmij garnek na chwilę z ognia)(2 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Jajko wrzucone do wody z octem zetnie się
    Jajko wrzucone do wody z octem zetnie się (3 z 13)
  • Przełóż ugotowane jajko do wody z lodem
    Przełóż ugotowane jajko do wody z lodem(4 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Pokrój cebule w piórka
    Pokrój cebule w piórka(5 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Dodaj tabasco w zależności od tego, jak ostrą kuchnię lubisz
    Dodaj tabasco w zależności od tego, jak ostrą kuchnię lubisz(6 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Skrop sałatkę sosem Worcestershire
    Skrop sałatkę sosem Worcestershire(7 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Na dno talerza wylej sos holenderski
    Na dno talerza wylej sos holenderski(8 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Na sosie ułóż kopczyk sałatki - możesz użyć metalowego pierścienia
    Na sosie ułóż kopczyk sałatki - możesz użyć metalowego pierścienia(9 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Na sałatce ułóż plastry rostbefu
    Na sałatce ułóż plastry rostbefu(10 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Oczyść jajko w koszulce ze zbędnych kłaczków
    Oczyść jajko w koszulce ze zbędnych kłaczków(11 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Na mięsie ułóż jajko, posól je i posyp świeżo mielonym pieprzem
    Na mięsie ułóż jajko, posól je i posyp świeżo mielonym pieprzem(12 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Całość skrop sosem Worcestershire
    Całość skrop sosem Worcestershire(13 z 13) Fot. Robert Słuszniak

Przepis: Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ancora w Krakowie, nasz ekspert kulinarny

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix