zamknij

Sałatka z warzyw z rostbefem i jajkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Adam Chrząstowski
Autor przepisu:
Korzenny smak sosu Worchestershire
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Robert SłuszniakSałatka z warzyw w sosie Worcestershire z rostbefem i jajkiem w koszulce - przepis Adama Chrząstowskiego

Składniki

  • 4  jajka
  •  sól, pieprz
  • 100 g  roztopionego masła
  • 20 ml  octu winnego białego
  • 75 ml  białego wina
  • 1  żółtko
  •  sól, pieprz
  •  woda
  •  ocet
  • 400 g  pieczonego rostbefu pokrojonego w cienkie plastry
  •  sól
  •  tabasco
  • 3 łyżki  sosu Worcestershire
  • 3 łyżki  oliwy extra virgine
  • 100 g  cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
  • 100 g  papryki czerwonej pokrojonej w słupki
  • 100 g  ogórka kiszonego pokrojonego w słupki
0
1

Sposób przygotowania:

  • Kiszonego ogórka, paprykę i cebulę wymieszaj z oliwą, tabasco i sosem Worcestershire, jeśli trzeba dodaj sól i pieprz.
  • W rondelku zagotuj białe wino z solą, pieprzem i octem winnym. Odparuj 50% objętości i odstaw by płyn lekko ostygł. Dodaj żółtko i podgrzewając rondelek nad lustrem wrzącej wody ubijaj masę do powstania jednolitej, półpłynnej piany. W powstałe zabaione wkręć, lejąc cienkim strumieniem roztopione masło.
  • W zakwaszonej octem (absolutnie bez soli) wodzie ugotuj jajka w koszulkach (ok 3 minut). Przełóż jajka do wody z lodem. Na dno talerza wylej sos holenderski, na tym ułóż kopczyk sałatki z sosem Worchestershire, na to ułóż plastry rostbefu, a mięsie jajko w koszulce oczyszczone ze zbędnych kłaczków. Jajko posól i posyp świeżo mielonym pieprzem. Całość skrop sosem Worchestershire.
  • Dla niewtajemniczonych obsmażony rostbef pieczemy w temperaturze 80 st C do temperatury wewnętrznej 54 st. C. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.

sos Worcestershire (także sos Worcester) –  płynny sos o korzennym smaku, produkowany przez firmę "Lea & Perrins" w angielskim mieście Worcester.

Galeria foto (13)

Sałatka z warzyw w sosie Worcestershire z rostbefem i jajkiem w koszulce - przepis Adama Chrząstowskiego

  • Przygotuj składniki
    Przygotuj składniki(1 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Jajko delikatnie wylej z miseczki na wrzątek (zdejmij garnek na chwilę z ognia)
    Jajko delikatnie wylej z miseczki na wrzątek (zdejmij garnek na chwilę z ognia)(2 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Jajko wrzucone do wody z octem zetnie się
    Jajko wrzucone do wody z octem zetnie się (3 z 13)
  • Przełóż ugotowane jajko do wody z lodem
    Przełóż ugotowane jajko do wody z lodem(4 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Pokrój cebule w piórka
    Pokrój cebule w piórka(5 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Dodaj tabasco w zależności od tego, jak ostrą kuchnię lubisz
    Dodaj tabasco w zależności od tego, jak ostrą kuchnię lubisz(6 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Skrop sałatkę sosem Worcestershire
    Skrop sałatkę sosem Worcestershire(7 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Na dno talerza wylej sos holenderski
    Na dno talerza wylej sos holenderski(8 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Na sosie ułóż kopczyk sałatki - możesz użyć metalowego pierścienia
    Na sosie ułóż kopczyk sałatki - możesz użyć metalowego pierścienia(9 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Na sałatce ułóż plastry rostbefu
    Na sałatce ułóż plastry rostbefu(10 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Oczyść jajko w koszulce ze zbędnych kłaczków
    Oczyść jajko w koszulce ze zbędnych kłaczków(11 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Na mięsie ułóż jajko, posól je i posyp świeżo mielonym pieprzem
    Na mięsie ułóż jajko, posól je i posyp świeżo mielonym pieprzem(12 z 13) Fot. Robert Słuszniak
  • Całość skrop sosem Worcestershire
    Całość skrop sosem Worcestershire(13 z 13) Fot. Robert Słuszniak

Przepis: Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ancora w Krakowie, nasz ekspert kulinarny

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix