Sałatka z zielonej papai
Przepis
przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcjiEgzotyczny zestaw
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 1 zielona papaja
- 2 papryki czerwone chilli
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mielonych suszonych krewetek
- 2 plastry cytryny
- 12 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki orzechów ziemnych mielonych
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
0
0
Sposób przygotowania:
- Obierz papaję i zetrzyj ją w długie, cienkie paski. Pokrój w cząstki cytrynę i pomidory.
- Do wysokiego naczynia wrzuć czosnek i ubijaj do momentu, aż się rozdrobni. Następnie dorzuć papaję, cytrynę, cukier, sok z cytryny oraz sos rybny i ubijaj, aż papaja zmięknie. Na koniec dodaj krewetki oraz pomidory i jeszcze raz ubij.
- Gotową sałatkę wyłóż na liść ozdobnej sałaty i całość posyp orzechami.
***
Przepis Therdponga Sungkhanimita, tajskiego kucharza pochodzącego z Północnego Wschodu Tajlandii, którego obecnie głównym zajęciem są pokazy teppanyaki w warszawskiej restauracji Papaya.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.