zamknij

Sałatka z ziemniaków

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Super sałatka dla czwórki przyjaciół!
Ugotowałem to!34
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sałatka z ziemniaków
Piotr Kucharski przyrządza sałatkę ziemniaczaną

Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 8 filetów śledziowych w oleju
  • 1 słoiczek ikry ze śledzia lub inna jasna ikra z ryby
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
21

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinkach w osolonej wodzie. W tym czasie ułóż śledzie na papierowych ręcznikach żeby ociekły z oleju. Pokrój cebulę i ogórki w kostkę.
  • Ziemniaki obierz ze skóry, pokrój w plastry i wymieszaj z ogórkami, cebulą, majonezem, śmietaną i chrzanem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Sałatkę rozłóż na czterech talerzach - na wierzchu ułóż po dwa filety ze śledzia. Całość udekoruj ikrą ze śledzia.
Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

do użytkownika Dorota Berezowska, z tych samych składników można zrobić smaczną sałatkę bez majonezu. Wymoczonego śledzia, ziemniaki, ogórek kroi się w kostkę, zamiast zwykłej cebuli proponuję dodać małe cebulki marynowane, do tego zestawu pasuje też natka pietruszki. Wszystko mieszamy, dodajemy trochę oleju, można też dodać kilka... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja też robię podobną bez ikry i jest pyszna :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Zaden szał ani innwacja

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              agua72

              robię taką od lat tylko bez ikry

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  bardzo ciekawe w smaku polecam

                  bardzo ciekawe w smaku polecam

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      to bym zjadła, chyba zrobie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Dorota Berezowska

                          Przepis ciekawy, ale nie lubię dodawania do potraw majonezu, da się od tego jakoś uciec?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              redakcja_kulinarni
                              redakcja_kulinarni
                              • ~Gość:
                              • Przepis ciekawy, ale nie lubię dodawania do potraw majonezu, da się od tego jakoś uciec?
                              • rozwiń

                              Można posiłkować się jogurtem albo dodać mniejszą ilość majonezu

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                  Przepis 1017

                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                  Efektowne i proste danie

                                  Puszyste ego Przepis 14

                                  Puszyste ego

                                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                  Pudding z bagietki Przepis 17

                                  Pudding z bagietki

                                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                                  Orzechowy gangster z Bronxu

                                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                  Podany na delikatnym puree

                                  tvnpix