zamknij

Sałatka z ziemniaków

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Super sałatka dla czwórki przyjaciół!
Ugotowałem to!34
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sałatka z ziemniaków
Piotr Kucharski przyrządza sałatkę ziemniaczaną

Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 8 filetów śledziowych w oleju
  • 1 słoiczek ikry ze śledzia lub inna jasna ikra z ryby
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
21

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinkach w osolonej wodzie. W tym czasie ułóż śledzie na papierowych ręcznikach żeby ociekły z oleju. Pokrój cebulę i ogórki w kostkę.
  • Ziemniaki obierz ze skóry, pokrój w plastry i wymieszaj z ogórkami, cebulą, majonezem, śmietaną i chrzanem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Sałatkę rozłóż na czterech talerzach - na wierzchu ułóż po dwa filety ze śledzia. Całość udekoruj ikrą ze śledzia.
Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

do użytkownika Dorota Berezowska, z tych samych składników można zrobić smaczną sałatkę bez majonezu. Wymoczonego śledzia, ziemniaki, ogórek kroi się w kostkę, zamiast zwykłej cebuli proponuję dodać małe cebulki marynowane, do tego zestawu pasuje też natka pietruszki. Wszystko mieszamy, dodajemy trochę oleju, można też dodać kilka... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja też robię podobną bez ikry i jest pyszna :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Zaden szał ani innwacja

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              agua72

              robię taką od lat tylko bez ikry

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  bardzo ciekawe w smaku polecam

                  bardzo ciekawe w smaku polecam

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      to bym zjadła, chyba zrobie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Dorota Berezowska

                          Przepis ciekawy, ale nie lubię dodawania do potraw majonezu, da się od tego jakoś uciec?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              redakcja_kulinarni
                              redakcja_kulinarni
                              • ~Gość:
                              • Przepis ciekawy, ale nie lubię dodawania do potraw majonezu, da się od tego jakoś uciec?
                              • rozwiń

                              Można posiłkować się jogurtem albo dodać mniejszą ilość majonezu

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                  Chleb z płatkami owsianymi

                                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                  Podany na delikatnym puree

                                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                                  Kaczka pływaczka

                                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                                  Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                  Krem z brokułów z łososiem

                                  Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                  Pizza godna królów

                                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                  Śledzie Kasi Klich
                                  Przepis 34

                                  Śledzie Kasi Klich

                                  Śledź o korzennym posmaku

                                  Przysmak młodości Przepis 137

                                  Przysmak młodości

                                  Kanapka idealna!

                                  tvnpix