zamknij

Sałatka z ziemniaków

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Super sałatka dla czwórki przyjaciół!
Ugotowałem to!34
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sałatka z ziemniaków
Piotr Kucharski przyrządza sałatkę ziemniaczaną

Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 8 filetów śledziowych w oleju
  • 1 słoiczek ikry ze śledzia lub inna jasna ikra z ryby
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
21

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinkach w osolonej wodzie. W tym czasie ułóż śledzie na papierowych ręcznikach żeby ociekły z oleju. Pokrój cebulę i ogórki w kostkę.
  • Ziemniaki obierz ze skóry, pokrój w plastry i wymieszaj z ogórkami, cebulą, majonezem, śmietaną i chrzanem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Sałatkę rozłóż na czterech talerzach - na wierzchu ułóż po dwa filety ze śledzia. Całość udekoruj ikrą ze śledzia.
Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

do użytkownika Dorota Berezowska, z tych samych składników można zrobić smaczną sałatkę bez majonezu. Wymoczonego śledzia, ziemniaki, ogórek kroi się w kostkę, zamiast zwykłej cebuli proponuję dodać małe cebulki marynowane, do tego zestawu pasuje też natka pietruszki. Wszystko mieszamy, dodajemy trochę oleju, można też dodać kilka... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja też robię podobną bez ikry i jest pyszna :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Zaden szał ani innwacja

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              agua72

              robię taką od lat tylko bez ikry

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  bardzo ciekawe w smaku polecam

                  bardzo ciekawe w smaku polecam

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      to bym zjadła, chyba zrobie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Dorota Berezowska

                          Przepis ciekawy, ale nie lubię dodawania do potraw majonezu, da się od tego jakoś uciec?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              redakcja_kulinarni
                              redakcja_kulinarni
                              • ~Gość:
                              • Przepis ciekawy, ale nie lubię dodawania do potraw majonezu, da się od tego jakoś uciec?
                              • rozwiń

                              Można posiłkować się jogurtem albo dodać mniejszą ilość majonezu

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                  Chleb z płatkami owsianymi

                                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                  Deser z mrożonych truskawek

                                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                  Kotleciki z brzoskwiniami

                                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                  Przysmak młodości Przepis 137

                                  Przysmak młodości

                                  Kanapka idealna!

                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                  Przepis 14

                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                  Ogień w gardle!

                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                  Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                  tvnpix