zamknij

Sałatka ze szparagami

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wiosna w kuchni Pięciu Przemian
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Wiosna Pięciu Przemian"Sałatka ze szparagów

Składniki

  •  O-wrzątek
  • Z- 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • O- 1 liść szałwii
  • O- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • Z- 1 łyżka łyżka oliwy
  • M- kilka listków mięty
  • M- 1 ząbek czosnku
  • M- 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • M- kilka listków bazylii
  • W- 1 łyżka fety
  • D- 2 małosolne ogórki
  • O- 1 garść włoskich orzechów
  • Z- 2 ugotowane ziemniaki
0
8

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę, wrzuć szparagi pokrojonych na 2 cm kawałki. Gotuj 5 minut. Ostudź
  • Sos: do salaterki włóż szałwię, posiekany świeży koperek. Dodaj oliwę, miętę, posiekany czosnek, rozmaryn i bazylię, fetę. Zmiksuj na gładką masę
  • Dodaj pokrojone ogórki, garść uprażonych w piekarniku włoskich orzechów, ugotowane szparagi, ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
  • Wszystko dokładnie wymieszaj

Zobacz, co oznaczają litery z liście składników:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Przepis z książki Anny Czelej "Wiosna kuchni pięciu przemian"- tam też znajdziesz więcej informacji o kuchni Pięciu Przemian.

 

Kuchnia Pięciu Przemian Newsy 820

Kuchnia Pięciu Przemian

Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu


 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bardzo apetyczna salatka...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      coś nowego. fajne. Macie tego więcej?:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          tvnpix