zamknij

Sałatka ze szparagami

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wiosna w kuchni Pięciu Przemian
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Wiosna Pięciu Przemian"Sałatka ze szparagów

Składniki

  •  O-wrzątek
  • Z- 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • O- 1 liść szałwii
  • O- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • Z- 1 łyżka łyżka oliwy
  • M- kilka listków mięty
  • M- 1 ząbek czosnku
  • M- 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • M- kilka listków bazylii
  • W- 1 łyżka fety
  • D- 2 małosolne ogórki
  • O- 1 garść włoskich orzechów
  • Z- 2 ugotowane ziemniaki
0
8

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę, wrzuć szparagi pokrojonych na 2 cm kawałki. Gotuj 5 minut. Ostudź
  • Sos: do salaterki włóż szałwię, posiekany świeży koperek. Dodaj oliwę, miętę, posiekany czosnek, rozmaryn i bazylię, fetę. Zmiksuj na gładką masę
  • Dodaj pokrojone ogórki, garść uprażonych w piekarniku włoskich orzechów, ugotowane szparagi, ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
  • Wszystko dokładnie wymieszaj

Zobacz, co oznaczają litery z liście składników:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Przepis z książki Anny Czelej "Wiosna kuchni pięciu przemian"- tam też znajdziesz więcej informacji o kuchni Pięciu Przemian.

 

Kuchnia Pięciu Przemian Newsy 820

Kuchnia Pięciu Przemian

Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu


 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bardzo apetyczna salatka...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      coś nowego. fajne. Macie tego więcej?:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          tvnpix