zamknij

Sałatka ziemniaczana z klopsami mięsnymi

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 0,30 kg młodych ziemniaków
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 0,40 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  •  olej roślinny
  • 2 pomidory
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki konswerowe
  • 1 łyżka musztardy
  •  sok z połowy cytryny
  • 1 garść świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1 garść świeżo posiekanego tymianku
  • 1 garść świeżo posiekanego rozmarynu
  • kilka łodyżek szczypiorku
0
0

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj obrane ziemniaki w osolonym wrzątku.
  • Następnie odcedź i pokrój w plasterki.
  • Pokrój ogórki w drobną kostkę.
  • Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj z jogurtem, musztardą.
  • Dodaj ogórki i dokładnie wymieszaj.
  • Pokrój pomidory w plasterki.
  • Wymieszaj mięso z jajkiem, solą, pieprzem, kminkiem i ostrą papryką.
  • Dodaj bułkę tartą i formuj niewielkie klopsy zwilżonymi dłońmi.
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż klopsy ze wszystkich stron przez ok. 8-10 minut aż się ładnie zrumienią.
  • Wymieszaj ziemniaki z pomidorami i sosem jogurtowym.
  • Dodaj posiekane zioła i delikatnie zamieszaj.
  • Podawaj sałatkę z ciepłymi klopsami udekorowaną łodygami szczypiorku.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

W skali 1-5 daję 3.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      tvnpix