zamknij

Sałatka ziemniaczana z klopsami mięsnymi

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz

Składniki

  • 0,30 kg młodych ziemniaków
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 0,40 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  •  olej roślinny
  • 2 pomidory
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki konswerowe
  • 1 łyżka musztardy
  •  sok z połowy cytryny
  • 1 garść świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1 garść świeżo posiekanego tymianku
  • 1 garść świeżo posiekanego rozmarynu
  • kilka łodyżek szczypiorku
0
0

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj obrane ziemniaki w osolonym wrzątku.
  • Następnie odcedź i pokrój w plasterki.
  • Pokrój ogórki w drobną kostkę.
  • Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj z jogurtem, musztardą.
  • Dodaj ogórki i dokładnie wymieszaj.
  • Pokrój pomidory w plasterki.
  • Wymieszaj mięso z jajkiem, solą, pieprzem, kminkiem i ostrą papryką.
  • Dodaj bułkę tartą i formuj niewielkie klopsy zwilżonymi dłońmi.
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż klopsy ze wszystkich stron przez ok. 8-10 minut aż się ładnie zrumienią.
  • Wymieszaj ziemniaki z pomidorami i sosem jogurtowym.
  • Dodaj posiekane zioła i delikatnie zamieszaj.
  • Podawaj sałatkę z ciepłymi klopsami udekorowaną łodygami szczypiorku.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

W skali 1-5 daję 3.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      tvnpix