Sarna w wielkim mieście
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | dziczyzna Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Aleksandra Kisiel
Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 250 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonej sarniny
- 2 duże cebule
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- do smaku meksykańska mieszanka przypraw adobo
- do smaku soli
- do smaku pieprzu
- 2 łyżki masła
- do smaku goździki
- do smaku gałka muszkatołowa
- do smaku imbir
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
0
3
Sposób przygotowania:
- Wołowinę wymieszaj z sarniną. Dodaj oliwę, czosnek i przyprawy do smaku. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Uformuj 4 okrągłe kotlety o średnicy ok. 12 cm.
- Smaż krwiste burgery przez ok. 4 minuty z obu stron. Na koniec na każdym połóż plaster sera. Burgery podawaj w bajglach z ciepłym dżemem cebulowym, ziemniakami i sałatką.
- Cebulę drobno posiekaj. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj masło, cebulę i przyprawy do smaku. Smaż kilka minut, aż cebula zacznie się karmelizować.
- Dodaj ocet balsamiczny i żurawinę. Duś na małym ogniu ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec na każdym połóż plaster sera.
- Burgery podawaj w bajglach z ciepłym dżemem cebulowym, ziemniakami i sałatką.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.