zamknij

Sarna w wielkim mieście

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | dziczyzna Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHSarna w wielkim mieście

Składniki

  • 250 g  mielonej wołowiny
  • 250 g  mielonej sarniny
  • 2 duże cebule
  • 1/4 szklanki  octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek  oliwy z oliwek
  • do smaku meksykańska mieszanka przypraw adobo
  • do smaku soli
  • do smaku pieprzu
  • 2 łyżki  masła
  • do smaku goździki
  • do smaku gałka muszkatołowa
  • do smaku imbir
  • 1/2 szklanki  suszonej żurawiny
0
3

Sposób przygotowania:

  • Wołowinę wymieszaj z sarniną. Dodaj oliwę, czosnek i przyprawy do smaku. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Uformuj 4 okrągłe kotlety o średnicy ok. 12 cm.
  • Smaż krwiste burgery przez ok. 4 minuty z obu stron. Na koniec na każdym połóż plaster sera. Burgery podawaj w bajglach z ciepłym dżemem cebulowym, ziemniakami i sałatką.
  • Cebulę drobno posiekaj. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj masło, cebulę i przyprawy do smaku. Smaż kilka minut, aż cebula zacznie się karmelizować.
  • Dodaj ocet balsamiczny i żurawinę. Duś na małym ogniu ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec na każdym połóż plaster sera.
  • Burgery podawaj w bajglach z ciepłym dżemem cebulowym, ziemniakami i sałatką.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix