zamknij

Sarna w wielkim mieście

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | dziczyzna Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHSarna w wielkim mieście

Składniki

  • 250 g  mielonej wołowiny
  • 250 g  mielonej sarniny
  • 2 duże cebule
  • 1/4 szklanki  octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek  oliwy z oliwek
  • do smaku meksykańska mieszanka przypraw adobo
  • do smaku soli
  • do smaku pieprzu
  • 2 łyżki  masła
  • do smaku goździki
  • do smaku gałka muszkatołowa
  • do smaku imbir
  • 1/2 szklanki  suszonej żurawiny
0
3

Sposób przygotowania:

  • Wołowinę wymieszaj z sarniną. Dodaj oliwę, czosnek i przyprawy do smaku. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Uformuj 4 okrągłe kotlety o średnicy ok. 12 cm.
  • Smaż krwiste burgery przez ok. 4 minuty z obu stron. Na koniec na każdym połóż plaster sera. Burgery podawaj w bajglach z ciepłym dżemem cebulowym, ziemniakami i sałatką.
  • Cebulę drobno posiekaj. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj masło, cebulę i przyprawy do smaku. Smaż kilka minut, aż cebula zacznie się karmelizować.
  • Dodaj ocet balsamiczny i żurawinę. Duś na małym ogniu ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec na każdym połóż plaster sera.
  • Burgery podawaj w bajglach z ciepłym dżemem cebulowym, ziemniakami i sałatką.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix