zamknij

Sarna w wielkim mieście

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | dziczyzna Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHSarna w wielkim mieście

Składniki

  • 250 g  mielonej wołowiny
  • 250 g  mielonej sarniny
  • 2 duże cebule
  • 1/4 szklanki  octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek  oliwy z oliwek
  • do smaku meksykańska mieszanka przypraw adobo
  • do smaku soli
  • do smaku pieprzu
  • 2 łyżki  masła
  • do smaku goździki
  • do smaku gałka muszkatołowa
  • do smaku imbir
  • 1/2 szklanki  suszonej żurawiny
0
3

Sposób przygotowania:

  • Wołowinę wymieszaj z sarniną. Dodaj oliwę, czosnek i przyprawy do smaku. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Uformuj 4 okrągłe kotlety o średnicy ok. 12 cm.
  • Smaż krwiste burgery przez ok. 4 minuty z obu stron. Na koniec na każdym połóż plaster sera. Burgery podawaj w bajglach z ciepłym dżemem cebulowym, ziemniakami i sałatką.
  • Cebulę drobno posiekaj. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj masło, cebulę i przyprawy do smaku. Smaż kilka minut, aż cebula zacznie się karmelizować.
  • Dodaj ocet balsamiczny i żurawinę. Duś na małym ogniu ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec na każdym połóż plaster sera.
  • Burgery podawaj w bajglach z ciepłym dżemem cebulowym, ziemniakami i sałatką.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix