zamknij

Sarna w wielkim mieście

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | dziczyzna Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHSarna w wielkim mieście

Składniki

  • 250 g  mielonej wołowiny
  • 250 g  mielonej sarniny
  • 2 duże cebule
  • 1/4 szklanki  octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek  oliwy z oliwek
  • do smaku meksykańska mieszanka przypraw adobo
  • do smaku soli
  • do smaku pieprzu
  • 2 łyżki  masła
  • do smaku goździki
  • do smaku gałka muszkatołowa
  • do smaku imbir
  • 1/2 szklanki  suszonej żurawiny
0
3

Sposób przygotowania:

  • Wołowinę wymieszaj z sarniną. Dodaj oliwę, czosnek i przyprawy do smaku. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Uformuj 4 okrągłe kotlety o średnicy ok. 12 cm.
  • Smaż krwiste burgery przez ok. 4 minuty z obu stron. Na koniec na każdym połóż plaster sera. Burgery podawaj w bajglach z ciepłym dżemem cebulowym, ziemniakami i sałatką.
  • Cebulę drobno posiekaj. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj masło, cebulę i przyprawy do smaku. Smaż kilka minut, aż cebula zacznie się karmelizować.
  • Dodaj ocet balsamiczny i żurawinę. Duś na małym ogniu ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec na każdym połóż plaster sera.
  • Burgery podawaj w bajglach z ciepłym dżemem cebulowym, ziemniakami i sałatką.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix