zamknij

Schab w panierce z siemienia lnianego z pieczonymi ziemniakami i surówką

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Już dziś spróbuj wyrafinowanej wersji 'schaboszczaka' z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą z dodatkiem gruszek i orzechów.
Ugotowałem to!13
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Schab w panierce z siemienia lnianego z pieczonymi ziemniakami i surówką
SCHAB W PANIERCE Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI Z "REWOLUCJI NA TALERZU"

Składniki

  • 2 płaty schabu wieprzowego
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 4 ziemniaki
  • do smarowania oliwa
  • 1 pęczek świeżego rozmarynu
  • do smaku sól i pieprz
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju orzechowego do surówki
  • 1 garść żurawiny
0
5

Sposób przygotowania :

Ziemniaki pokrój na ćwiartki, ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj oliwą, posyp rozmarynem. Dopraw solą i pieprzem. Kotlety delikatnie rozbij przez folię i posyp solą i pieprzem. Panieruj w roztrzepanym białku i zmielonym siemieniu lnianym, następnie ułoż na posmarowanej oliwą kratce do pieczenia. Ziemniaki wstaw na dół piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach wsadź do piekarnika na środkową szynę kotlety na kratce. Pieczjeszcze przez 15 minut w termoobiegu. 
Posiekaj kapustę, pokrój cebulę, zetrzyj gruszkę i dodaj żurawinę. Następnie dodaj olej, orzechy, sól i pieprz i wymieszaj. 

Porcja tradycyjnego kotleta schabowego ma 920 kcal, a w naszej wersji 500 kcal. 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

schab nawet ale kazdy ma swój idealny sposób

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      tvnpix