zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Semifreddo - tort mrożony

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.czosnekwpomidorach.blogspot.com/Semifreddo - tort mrożony

Składniki

  • 20 dag masła Lurpak
  • 40 dag migdałów
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 20 ml winiaku/koniaku
  • 2 filiżanki mocnej, chłodzonej kawy
0
10

Przedstawiam pyszny, prosty w wykonaniu deser. Powyżej trzeba było określić ilość porcji- wybrałam powyżej 5, ale sądzę, że każdemu zdarzają się takie dni, że jest to porcja dla 1 osoby:)

Sposób przygotowania:

  • Spód tortu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Rozgrzej piekarnik do 160C. Zmiel dokładnie migdały. Wymieszaj je z cukrem pudrem (10 dag) i ubitymi białkami z 2 jajek.
  • Ciasto podziel na 3 równe części i każdą z nich rozwałkuj cienko między folią przezroczystą, na wielkość tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Piecz każdy spód około 15 minut. Aby zrobić krem podziel 3 jajka. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka zmieszaj razem z resztą cukru pudru (10 dag) oraz z miękkim masłem Lurpak. Powoli łyżką dodawaj białka do masy.
  • Koniak zmieszaj razem z kawą. Jeden ze spodów nasącz 1/3 mieszanki i posmaruj 1/3 porcją kremu. Posyp startą czekoladą. Potem powtórz czynność dwa razy.
  • Tort przykryj i wstaw do lodówki na 4-5 godzin lub do zamrażalnika na około 3 godziny. Po wyjęciu tortu z chłodzenia posyp startą czekoladą. Smacznego!:)

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

na pewno smakuje EXTRA!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wygląda apetycznie:))

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Z opisu i zdjęcia wygląda na pyszne. Składniki wszystkie to moje ulubione, bajka po prostu zwłaszcza, że mrożone. Wykorzystam!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

              Pizza godna królów

              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

              Kotleciki z brzoskwiniami

              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

              Knedle ze śliwkami

              Przepis na słodki obiad

              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

              Sałatka z marynowanymi grzybami

              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

              Kaczka pływaczka Przepis 30

              Kaczka pływaczka

              Kaczka i ziemniaki na słodko

              Babka ziemniaczana Przepis 27117

              Babka ziemniaczana

              Podlaski specjał

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

              Podany na delikatnym puree

              tvnpix