zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Semifreddo - tort mrożony

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.czosnekwpomidorach.blogspot.com/Semifreddo - tort mrożony

Składniki

  • 20 dag masła Lurpak
  • 40 dag migdałów
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 20 ml winiaku/koniaku
  • 2 filiżanki mocnej, chłodzonej kawy
0
10

Przedstawiam pyszny, prosty w wykonaniu deser. Powyżej trzeba było określić ilość porcji- wybrałam powyżej 5, ale sądzę, że każdemu zdarzają się takie dni, że jest to porcja dla 1 osoby:)

Sposób przygotowania:

  • Spód tortu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Rozgrzej piekarnik do 160C. Zmiel dokładnie migdały. Wymieszaj je z cukrem pudrem (10 dag) i ubitymi białkami z 2 jajek.
  • Ciasto podziel na 3 równe części i każdą z nich rozwałkuj cienko między folią przezroczystą, na wielkość tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Piecz każdy spód około 15 minut. Aby zrobić krem podziel 3 jajka. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka zmieszaj razem z resztą cukru pudru (10 dag) oraz z miękkim masłem Lurpak. Powoli łyżką dodawaj białka do masy.
  • Koniak zmieszaj razem z kawą. Jeden ze spodów nasącz 1/3 mieszanki i posmaruj 1/3 porcją kremu. Posyp startą czekoladą. Potem powtórz czynność dwa razy.
  • Tort przykryj i wstaw do lodówki na 4-5 godzin lub do zamrażalnika na około 3 godziny. Po wyjęciu tortu z chłodzenia posyp startą czekoladą. Smacznego!:)

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

na pewno smakuje EXTRA!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wygląda apetycznie:))

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Z opisu i zdjęcia wygląda na pyszne. Składniki wszystkie to moje ulubione, bajka po prostu zwłaszcza, że mrożone. Wykorzystam!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

              Włoska potrawa w polskim wydaniu

              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

              Pomidorki z karmelem i lodami

              Deserowa wersja pomidora

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              Zupa tajska Kasi Klich
              Przepis 14

              Zupa tajska Kasi Klich

              Ogień w gardle!

              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

              Chrupiące płatki owsiane

              Pyszne i proste śniadanie

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Gulasz z kopytkami Przepis 197

              Gulasz z kopytkami

              Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

              tvnpix