zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik akacjowy

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://doowa.blogspot.com/Sernik akacjowy

Składniki

  • 1 opakowanie herbatników Petit-Beurre
  • 80 g masła Lurpak
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie śmietan-fiksu
  • 4  serki homogenizowane po 150 g każdy
  • 150 g konfitury z akacji
  • 1 opakowanie żelatyny deserowa fix Dr,Oetkera
  • 100 g polewy: konfitura z akacji
  • z 1 sztuki sok z limonki
  • 50 g gotowej żelatyny pozostawionej od sernika
  • 100 g orzechów włoskich do dekoracji
0
2
  • Tortownicę 26 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą - boki też.
  • Herbatniki pokruszyć i połączyć z rozpuszczonym masłem. Wymieszać a następnie wyłożyć nimi dno tortownicy lekko uciskając.
  • Wstawić do lodówki.
  • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fiksem. Dodać do ubitej śmietany serki oraz konfiturę z akacji i dokładnie wymieszać łopatką.
  • Żelatynę rozrobić według przepisu na opakowaniu i z tej masy odlać 50 g do zrobienia polewy. Rozrobioną żelatynę wlewamy do masy serowo - akacjowej i mieszamy.
  • Ser wylewamy delikatnie - aby herbatniki nie wypłynęły - do tortownicy i wstawiamy do stężenia do lodówki - trwa to ok. 2 godzin.
  • Pozostałą konfiturę oraz sok z limonki łączymy ze sobą i dodajemy pozostawioną żelatynę od sernika. Mieszamy i wylewamy na stężały sernik.
  • Dekorujemy orzechami włoskimi. Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix