zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik babuni

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis autorki bloga Marta gotuje
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.marta-gotuje.plSernik babuni

Składniki

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 0,5 łyżki łyżki smalcu
  • 5 jajek
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 4,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 750 g twarogu półtłustego
  • 330 g śmietanki 30%
  • 3-3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 300 g cukru
  • 1 duży słoik wiśni w kompocie
0
15

Sposób przygotowania:

  • 250 g mąki, 100 g masła Lurpak, 100 g cukru pudru, smalec,1 jajko 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,1,5 łyżki kakao oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i smalec przełożyć do miski i zagnieść ciasto.
  • Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 1-2 godziny. Po tym czasie zetrzeć na dużych oczkach tarki na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
  • Ser ucierać kilka minut w misie robota kuchennego lub zmielić maszynką najlepiej dwa razy. Dodać 330 g śmietanki 30 %, 4 jajka, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę olejku waniliowego i 1 szklankę cukru. Zmiksować na gładką masę.
  • 100 g zimnego masła Lurpak posiekać nożem wraz z pozostałą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać pozostały cukier i ugniatać, aż uzyskamy „grudki” i wszystkie składniki się połączą.
  • Wiśnie wydrylować i przełożyć do małego garnuszka. Zalać niewielką ilością soku (tak aby pokrywał on ok. 1/3 owoców) i zagotować. Kilka łyżek (ok. 2-3) zimnego soku wymieszać dokładnie z pozostałą mąką ziemniaczaną. Dodać do gotujących się wiśni, dokładnie wymieszać. Powinniśmy uzyskać konsystencję kisielu. Przestudzić.
  • Na kruchy spód wylać przygotowaną masę serową. Dodać schłodzone wiśnie i delikatnie wymieszać. Na koniec posypać kruszonką.
  • Piec w piekarniki rozgrzanym do 180ºC (opcja grzałek: góra – dół) przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schłodzić przez kilka godzin lub całą noc lodówce. Smacznego!

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix