zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik babuni

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis autorki bloga Marta gotuje
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.marta-gotuje.plSernik babuni

Składniki

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 0,5 łyżki łyżki smalcu
  • 5 jajek
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 4,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 750 g twarogu półtłustego
  • 330 g śmietanki 30%
  • 3-3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 300 g cukru
  • 1 duży słoik wiśni w kompocie
0
15

Sposób przygotowania:

  • 250 g mąki, 100 g masła Lurpak, 100 g cukru pudru, smalec,1 jajko 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,1,5 łyżki kakao oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i smalec przełożyć do miski i zagnieść ciasto.
  • Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 1-2 godziny. Po tym czasie zetrzeć na dużych oczkach tarki na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
  • Ser ucierać kilka minut w misie robota kuchennego lub zmielić maszynką najlepiej dwa razy. Dodać 330 g śmietanki 30 %, 4 jajka, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę olejku waniliowego i 1 szklankę cukru. Zmiksować na gładką masę.
  • 100 g zimnego masła Lurpak posiekać nożem wraz z pozostałą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać pozostały cukier i ugniatać, aż uzyskamy „grudki” i wszystkie składniki się połączą.
  • Wiśnie wydrylować i przełożyć do małego garnuszka. Zalać niewielką ilością soku (tak aby pokrywał on ok. 1/3 owoców) i zagotować. Kilka łyżek (ok. 2-3) zimnego soku wymieszać dokładnie z pozostałą mąką ziemniaczaną. Dodać do gotujących się wiśni, dokładnie wymieszać. Powinniśmy uzyskać konsystencję kisielu. Przestudzić.
  • Na kruchy spód wylać przygotowaną masę serową. Dodać schłodzone wiśnie i delikatnie wymieszać. Na koniec posypać kruszonką.
  • Piec w piekarniki rozgrzanym do 180ºC (opcja grzałek: góra – dół) przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schłodzić przez kilka godzin lub całą noc lodówce. Smacznego!

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo dobry serniczek, wszystkim smakował i wysłałam przepis smakoszom!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Super przepisik:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość
          • ~Gość:
          • Super przepisik:)

          zgadzam się

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              co to za przepis jak nie ma wymiarów foremki.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Przepis jest super, a wymiary blachy podane są na blogu - 23 x 35 cm

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Champion cyklistów Przepis 16

                      Champion cyklistów

                      Niebanalna szarlotka

                      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                      Gulasz z fasolki z zielonym chili

                      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                      Bifeki faszerowane serem feta

                      Kotlety po grecku

                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                      Efektowne i proste danie

                      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                      Kociołek łososiowo-pomidorowy

                      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                      Burgery z musztardą i boczkiem

                      W klimacie amerykańskiego baru

                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                      tvnpix