zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik brzoskwiniowy

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 15 dag masła Lurpak
  • 1 kg sera na sernik (wiaderkowego)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag śmietany 30%
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • do dekoracji cukier puder
0
4

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru, jajko, pokrojone masło, mleko wkładamy do miski, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie wylepiamy ciastem blaszkę średniej wielkości, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10 min. w 200 stopniach (spód powinien się lekko podpiec).

Budynie mieszamy z 1/2 szklanki mleka i 3/ szklanki cukru, wlewamy do pozostałego, gotującego się mleka, szybko mieszmy, aż powstanie gładki i gotowy budyń, studzimy.

Twaróg, śmietanę, 3 łyżki syropu z brzoskwiń uciaramy na gładko, dodając stopniowo budyń. Następnie dodajemy 3/4 pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Masę wykładamy na podpieczony spód, pieczemy ok. 1 godzinę w 180 stopniach, studzimy. Dekorujemy pozostawionymi brzoskwiniami i cukrem pudrem.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Cukier wanilinowy a nie waniliowy :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      tvnpix