zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik brzoskwiniowy

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 15 dag masła Lurpak
  • 1 kg sera na sernik (wiaderkowego)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag śmietany 30%
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • do dekoracji cukier puder
0
4

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru, jajko, pokrojone masło, mleko wkładamy do miski, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie wylepiamy ciastem blaszkę średniej wielkości, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10 min. w 200 stopniach (spód powinien się lekko podpiec).

Budynie mieszamy z 1/2 szklanki mleka i 3/ szklanki cukru, wlewamy do pozostałego, gotującego się mleka, szybko mieszmy, aż powstanie gładki i gotowy budyń, studzimy.

Twaróg, śmietanę, 3 łyżki syropu z brzoskwiń uciaramy na gładko, dodając stopniowo budyń. Następnie dodajemy 3/4 pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Masę wykładamy na podpieczony spód, pieczemy ok. 1 godzinę w 180 stopniach, studzimy. Dekorujemy pozostawionymi brzoskwiniami i cukrem pudrem.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Cukier wanilinowy a nie waniliowy :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      tvnpix