zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik brzoskwiniowy

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 15 dag masła Lurpak
  • 1 kg sera na sernik (wiaderkowego)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag śmietany 30%
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • do dekoracji cukier puder
0
4

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru, jajko, pokrojone masło, mleko wkładamy do miski, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie wylepiamy ciastem blaszkę średniej wielkości, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10 min. w 200 stopniach (spód powinien się lekko podpiec).

Budynie mieszamy z 1/2 szklanki mleka i 3/ szklanki cukru, wlewamy do pozostałego, gotującego się mleka, szybko mieszmy, aż powstanie gładki i gotowy budyń, studzimy.

Twaróg, śmietanę, 3 łyżki syropu z brzoskwiń uciaramy na gładko, dodając stopniowo budyń. Następnie dodajemy 3/4 pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Masę wykładamy na podpieczony spód, pieczemy ok. 1 godzinę w 180 stopniach, studzimy. Dekorujemy pozostawionymi brzoskwiniami i cukrem pudrem.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Cukier wanilinowy a nie waniliowy :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      tvnpix