zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik chałwowy

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Autor: http://karrawkuchni.blogspot.com/sernik chałwowy

Składniki

  • 100g herbatników
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 250 śmietanki 30%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 300g chałwy o ulubionym smaku
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 40g roztopionego masła
  • 100g chałwy
  • 1 kg sera na sernik
0
5

Sposób przygotowania:

  • Herbatniki pokruszyć na proszek (najlepiej blenderem), dodać roztopione masło i utrzeć na masę.
  • Tortownicę wysmarować masłem. Dno wylepić ciastem i włożyć do lodówki.
  • Ser utrzeć mikserem na gładką masę, dodawać po jednym jajku, ciągle miksując.
  • Następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować.
  • Chałwę pokruszyć rękami na drobne kawałki, dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.
  • Masę wylać na spód. Na dno piekarnika ustawić naczynie z gorącą wodą.
  • Piec w 170 stopniach, 1 godzinę. Przygotować składniki na polewę czyli 100 g chałwy i 125 ml śmietanki 30%.
  • Chałwę pokruszyć do garnuszka, zalać śmietanką i wymieszać.
  • Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  • Ostudzoną polewą polać ostudzony sernik i schłodzić w lodówce.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

zrobiłam i ...jak dla mnie za mało słodki.Porażka!!!! w życiu nie jadłam tak mało słodkiego sernika. zdecydowanie za mało cukru, nawet chałwa nie dała rady :(

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      a ja uważam że rewelacyjny,odpowiednia ilość cukru,nie za dużo nie za mało.Mja rodzina była zachwycona przy zajadaniu tego serniczka,a wiem że trudno czasami im dogodzić.Dziękuje za tak smaczny ,a zarazem prosty przepis.Napewno nie raz jeszcze zaglądne na tą fajną stronę po inne przepisy.
      Zaufałam pani Paulinie,pozdrawiam serdecznie... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          oj przepraszam zrobiłam gafę w poprzednim poscie...dziękuje autorowi tego przepisu karra82

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              zrobiłam !! smakuje bosko ! :) pozdrawiam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Czy moze byc ser z wiaderka?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                      Kolorowa samba warzywna

                      Zdrowe i pyszne danie

                      Wiśniowy drift Przepis 102

                      Wiśniowy drift

                      Sernik z sosem wiśniowym

                      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                      Pomidorki z karmelem i lodami

                      Deserowa wersja pomidora

                      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                      Gulasz z fasolki z zielonym chili

                      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                      Tatar ze śledzia
                      Przepis 13

                      Tatar ze śledzia

                      Rybna poezja na kromce pumpernikla

                      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                      Pizza godna królów

                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                      Włoska potrawa w polskim wydaniu

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                      Przepis 66

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                      tvnpix