zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik jak chmurka z kruchym spodem

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pieczonetruskawki.blogspot.comSernik jak chmurka z kruchym spodem

Składniki

  • 750 gr twarogu tłustego lub wiaderkowego
  • 1 jajko
  • 100 gr zimnego masła Lurpak
  • 100 gr cukru kryształu
  • 300 gr mąki
  • mus malinowy  do podania
  • cukier waniliowy, ziarenek wanilii lub aromatu do smaku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 dużych jaj
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 gr masła Lurpak
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki zimnej wody
0
7

Sposób przygotowania:

Spód: 300 gram mąki, cukier kryształ i zimne masło zagniatamy nożem, lub szybko rękoma. Ciasto nie lubi "ciepłego", więc trzeba to robić w miarę szybko. Dodajemy jedno jajko i wodę. Zagniatamy na jednolitą masę. Możemy włożyć do lodówki, jeśli jest mocno lepiące. Wykładamy spód foremki (wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut. Spód wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Masa serowa: Twaróg mielimy 2- lub 3- krotnie (jeśli używamy wiaderkowego, nie mielimy) miksujemy razem z masłem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym (lub aromatem, ziarenkami wanilii), żółtkami, mąką ziemniaczaną na gładką masę. Następnie, cały czas miksując dodajemy mleko i śmietankę. Masa będzie bardzo lejąca. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno. Można dodać szczyptę soli. Delikatnie przekładamy białka do masy serowej i ostrożnie mieszamy szpatułką aż białka się "wmieszają". Masę wylewamy na spód i pieczemy w 180 stopniach przez 60-70 minut. Ja piekłam równo 65. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku, po jakimś czasie otwieramy drzwiczki, studzimy, wyjmujemy z piekarnika i czekamy do wystygnięcia. Dobrze smakuje z musem malinowym i wiórkami czekolady.

A mus malinowy zrobiłam tak: Mrożone maliny umieściłam w małym rondelku, dodałam 2 łyżki wody i cukier do smaku. Podgrzałam mus. W małym kubeczku w niewielkiej ilości wody rozpuściłam 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej i dodałam do gotującego się musu aby zgęstniał.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wow, wygląda na baardzo puszysty serniczek, na kruchym spodzie jest najlepszy, ja robię jutro, kupiłam w lidlu ulubiony twarożek sernikowy, również masa wychodzi bardzo puszysta :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      kruchy spód + puszysta masa = sernik idealny, i do tego te maliny!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          kruchy spód + puszysta masa = sernik idealny, i do tego te maliny!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ale pysznie wygląda!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                  Kanapki ze smażoną makrelą

                  Idealne na śniadanie lub kolację

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                  Babka ziemniaczana

                  Podlaski specjał

                  Pudding z bagietki Przepis 17

                  Pudding z bagietki

                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                  tvnpix