zamknij

Sernik New York

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Światowy sernik od Piotra Kucharskiego
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNSernik New York

Składniki

  •  spód:
  • 80 g masła
  • 140 g ciastek digestive
  • 1 łyżka cukru
  • 900 g białego serka kanapkowego
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 żóltko
  • 1 laska wanilii
  •  otarta skórka z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  •  wierzch:
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki  soku z cytryny
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 160ºC.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
  • Rozpuść masło.
  • Ciasteczka dokładnie pokrusz i wymieszaj z cukrem (1 łyżeczka) i masłem.
  • Przełóż na przygotowaną blaszkę do pieczenia i podpiec 10 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 200ºC.
  • Przy pomocy miksera (na niskich obrotach) ubijaj ser przez około 2 minuty, następnie cały czas ubijając dodaj cukier, mąkę i szczyptę soli.
  • Dodaj ubite jajka z żółtkiem, nasionka z laski wanilii, skórkę i sok z cytryny. Cały czas ubijaj na niskich obrotach.
  • Pod koniec dodaj kwaśną śmietanę.
  • Boki formy natłuść masłem, wytnij pasek z papieru do pieczenia i przyklej do boków formy.
  • Masę wylej na spód formy i wstaw do piekarnika.
  • Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 90ºC i piecz przez kolejne 25 minut.
  • Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw do ostygnięcia na 2 godziny.
  • W tym czasie wymieszaj składniki na wierzch i zrobionym w ten sposób kremem posmaruj sernik po wyjęciu z piekarnika.
  • Odstaw do ostygnięcia najlepiej na 8 godzin do lodówki.
  • Krój nożem zanurzonym w ciepłej wodzie.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Piotr Kucharski.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix