zamknij

Sernik New York

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Światowy sernik od Piotra Kucharskiego
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNSernik New York

Składniki

  •  spód:
  • 80 g masła
  • 140 g ciastek digestive
  • 1 łyżka cukru
  • 900 g białego serka kanapkowego
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 żóltko
  • 1 laska wanilii
  •  otarta skórka z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  •  wierzch:
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki  soku z cytryny
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 160ºC.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
  • Rozpuść masło.
  • Ciasteczka dokładnie pokrusz i wymieszaj z cukrem (1 łyżeczka) i masłem.
  • Przełóż na przygotowaną blaszkę do pieczenia i podpiec 10 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 200ºC.
  • Przy pomocy miksera (na niskich obrotach) ubijaj ser przez około 2 minuty, następnie cały czas ubijając dodaj cukier, mąkę i szczyptę soli.
  • Dodaj ubite jajka z żółtkiem, nasionka z laski wanilii, skórkę i sok z cytryny. Cały czas ubijaj na niskich obrotach.
  • Pod koniec dodaj kwaśną śmietanę.
  • Boki formy natłuść masłem, wytnij pasek z papieru do pieczenia i przyklej do boków formy.
  • Masę wylej na spód formy i wstaw do piekarnika.
  • Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 90ºC i piecz przez kolejne 25 minut.
  • Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw do ostygnięcia na 2 godziny.
  • W tym czasie wymieszaj składniki na wierzch i zrobionym w ten sposób kremem posmaruj sernik po wyjęciu z piekarnika.
  • Odstaw do ostygnięcia najlepiej na 8 godzin do lodówki.
  • Krój nożem zanurzonym w ciepłej wodzie.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Piotr Kucharski.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix