zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik o smaku pomarańczy

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
elka72
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://elka72.bloog.pl/Sernik o smaku pomarańczy

Składniki

  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 l
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z połówki pomarańczy
  • 1 szklanka  mąki tortowej (do spodu ciasta)
  • 125 g  masła (do spodu ciasta)
  • 2  żółtka (do spodu ciasta)
  • 2 łyżki  cukru pudru (do spodu ciasta)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (do spodu ciasta)
0
4
  • Sposób przygotowania:
  • Masa serowa: Twaróg pomielić dwa razy. Masło utrzeć z pudrem cukrem i żółtkami na puszystą masę, miksując stopniowo dodawać pomielony twaróg, wsypać budyń, dodać startą skórkę pomarańczową oraz sok z pomarańczy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką.
  • Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto,wylepiamy dno tortownicy, nakłuwamy widelcem i wylewamy masę serową.
  • Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temp. 200 stopni. Gotowy sernik polewamy lukrem i ozdabiamy plastrami pomarańczy.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
elka72
elka72

Oto prawidłowe proporcje składników na sernik,ponieważ przy dodawaniu wszystko się pomieszało:

Masa serowa:

700 g twarogu

100 g masła

1 szkl. pudru cukru

4 jajka

1 budyń śmietankowy na 3/4 l

otarta skórka z 1 pomarańczy

sok z połówki pomarańczy

Kruche ciasto... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      tvnpix