zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik o smaku pomarańczy

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
elka72
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://elka72.bloog.pl/Sernik o smaku pomarańczy

Składniki

  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 l
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z połówki pomarańczy
  • 1 szklanka  mąki tortowej (do spodu ciasta)
  • 125 g  masła (do spodu ciasta)
  • 2  żółtka (do spodu ciasta)
  • 2 łyżki  cukru pudru (do spodu ciasta)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (do spodu ciasta)
0
4
  • Sposób przygotowania:
  • Masa serowa: Twaróg pomielić dwa razy. Masło utrzeć z pudrem cukrem i żółtkami na puszystą masę, miksując stopniowo dodawać pomielony twaróg, wsypać budyń, dodać startą skórkę pomarańczową oraz sok z pomarańczy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką.
  • Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto,wylepiamy dno tortownicy, nakłuwamy widelcem i wylewamy masę serową.
  • Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temp. 200 stopni. Gotowy sernik polewamy lukrem i ozdabiamy plastrami pomarańczy.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
elka72
elka72

Oto prawidłowe proporcje składników na sernik,ponieważ przy dodawaniu wszystko się pomieszało:

Masa serowa:

700 g twarogu

100 g masła

1 szkl. pudru cukru

4 jajka

1 budyń śmietankowy na 3/4 l

otarta skórka z 1 pomarańczy

sok z połówki pomarańczy

Kruche ciasto... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      tvnpix