zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik o smaku pomarańczy

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
elka72
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: http://elka72.bloog.pl/Sernik o smaku pomarańczy

Składniki

  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 l
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z połówki pomarańczy
  • 1 szklanka  mąki tortowej (do spodu ciasta)
  • 125 g  masła (do spodu ciasta)
  • 2  żółtka (do spodu ciasta)
  • 2 łyżki  cukru pudru (do spodu ciasta)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (do spodu ciasta)
0
4
  • Sposób przygotowania:
  • Masa serowa: Twaróg pomielić dwa razy. Masło utrzeć z pudrem cukrem i żółtkami na puszystą masę, miksując stopniowo dodawać pomielony twaróg, wsypać budyń, dodać startą skórkę pomarańczową oraz sok z pomarańczy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką.
  • Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto,wylepiamy dno tortownicy, nakłuwamy widelcem i wylewamy masę serową.
  • Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temp. 200 stopni. Gotowy sernik polewamy lukrem i ozdabiamy plastrami pomarańczy.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
elka72
elka72

Oto prawidłowe proporcje składników na sernik,ponieważ przy dodawaniu wszystko się pomieszało:

Masa serowa:

700 g twarogu

100 g masła

1 szkl. pudru cukru

4 jajka

1 budyń śmietankowy na 3/4 l

otarta skórka z 1 pomarańczy

sok z połówki pomarańczy

Kruche ciasto... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      tvnpix