zamknij

Sernik pomarańczowo-cynamonowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Magda Mierzwińska
Autor przepisu:
Na świąteczny stół
Ugotowałem to!22
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
21komentarzy
Autor: 3tv/kulinarni.plŚwiąteczny sernik pomarańczowo-cynamonowy Magdy Mierzwińskiej

Składniki

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 1/2 szklanki dżemu z pomarańczy ze skórkami (lub zwykłego, wymieszanego z 2-3 łyżkami drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej)
  • 1/3 szklanki  śmietanki kremówki
  • 1 szklanka cukru jasnego brązowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1kg tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie (lub pół na pół z mascarpone)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 g mąki
  • 7 jajek (2 do spodu, 5 do masy)
  • 50 g drobnego cukru
  • 100 g miękkiego masła
0
32

Sposób przygotowania:

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Najpierw przygotować spód: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Masło utrzeć z połową cukru do puszystości. Jajka ubić z pozostałym cukrem do puszystości. Czekoladę połączyć delikatnie z masłem, z przesianą mąką a następnie z ubitymi jajkami. Wlać do tortownicy o średnicy 26-28 cm, posmarowanej masłem. Piec ok 10 minut, aż na wierzchu pojawi się skorupka. Wyjąć z piekarnika.

Na masę serową wymieszać trzepaczką ser ze śmietaną, dżemem, cynamonem i cukrem. Potem dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Nie ubijać za mocno, aby masa nie nabrała za dużo powietrza, gdyż sernik będzie miał większe niebezpieczeństwo popękania.

Masę serową wylać delikatnie na podpieczony spód. Jeśli chcemy użyć do dekoracji puree z dżemu (lub owoców), należy przygotować je teraz, tak by było gęstsze niż masa serowa i delikatnie łyżeczką wykładać na masę serową (przed pieczeniem). Po wyłożeniu kilku łyżeczek takiego puree, nożem lub wykałaczką należy je delikatnie rozprowadzić, tworząc wzorki (esy floresy, serduszka, linie, itp.). Będzie to pięknie wyglądać po upieczeniu i dodatkowo zaoszczędzi czasu na dekorowanie po upieczeniu.

Tortownicę wstawić na blachę do rozgrzanego piekarnika, a pod spód (na niższy poziom piekarnika lub dno piekarnika) włożyć naczynie z gorącą wodą. Piec przez 15 minut w 175 stopniach, następnie przez 90 minut w 120 stopniach. Na ostatnie 30 minut może być konieczność włożenia na tortownicę folii aluminiowej, gdyby sernik spiekał się za mocno.

Po upieczeniu, sernik zostawić w wyłączonym piekarniku i dopiero po 15 minutach delikatnie uchylić drzwiczki. Zostawić tak do całkowitego ostygnięcia. Wyjąć jednak od razu wodę spod sernika.

Gdy całkowicie ostygnie, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy i wstawić na noc do lodówki (lub przynajmniej 8 godzin). Po tym czasie, jeśli sernik nie był dekorowany puree z owoców, można oblać go roztopioną czekoladą wymieszaną ze śmietaną lub posypać tartą czekoladą. Można też udekorować go kandyzowanymi owocami.

Dodatkowa uwaga: ten sernik nie jest w konsystencji taki jak tradycyjne polskie serniki. Nie jest puszysty, a kremowy, bardziej w stylu tzw. serników nowojorskich. Może być pieczony ze spodem, jak podane jest w przepisie, lub jak pokazany jest na zdjęciu, bez spodu, sama masa serowa. Jest wtedy znacznie szybszym i mniej skomplikowanym ciastem.

Ważne by masy serowej, w przeciwieństwie do tradycyjnych polskich serników, nie napowietrzać. Jajka i ser mieszamy trzepaczką, a nie ubijamy do puszystości. Dzięki temu sernik nie tylko nie popęka, ale będzie miał kremową, jedwabistą konsystencję. Istotne jest również, by użyć sera najlepszej jakości, gładkiego, zmielonego trzykrotnie. Może to być ser albo zmielony samemu, albo kupiony. Doskonale sprawdza się również mieszanka ½ kg zmielonego sera i ½ kg mascarpone, zamiast całego kilograma zmielonego sera.

Ze smakami tego sernika również można eksperymentować na wszelkie sposoby, jakie tylko wyobraźnia podpowie. Zamiast dżemu pomarańczowego, dać inny (z kawałkami owoców lub bez) albo puree z dyni. Można dodać łyżeczkę lub łyżkę ekstraktów smakowych, takich jak ekstrakt z wanilii, kawy, mięty czy migdałów albo inne przyprawy jak kardamon, goździki czy nawet przyprawę pięć smaków, która doskonale pasuje do dyniowej wersji tego sernika.

Potraktuj ten przepis jak ogólną zasadę, a smaki dobieraj zgodnie z upodobaniami i potrzebą chwili :)

Pamiętajcie, że:

1 szklanka to 250 ml

1 łyżka to 15 ml

1 łyżeczka to 5 ml

 

Dekoracje (do wyboru):

- Czekolada roztopiona i wymieszana ze śmietaną

- Dżem o pasującym smaku, np. pomarańczowy, zmiksowany i przetarty przez sitko

- Czekolada starta i wymieszana z drobno posiekaną skórką pomarańczy

- Kandyzowane plasterki pomarańczy

Magda Mierzwińska

Zainspiruj nas

Komentarze (21)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
redakcja_kulinarni
redakcja_kulinarni

Kochani! Udało nam się wyjaśnić tajemnicę tego sernika u samego źródła- Magdy Mierzwińskiej. Podajemy zatem już wypasiony przepis i dodatkowego uwagi od Magdy. Mamy nadzieję, że ten sernik sprawi wam dużo radości:) smacznego!:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      może warto się "pomęczyć" bo będzie pyszny?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Są bardzo proste przepisy na wyśmienite serniki, ten jest skomplikowany i nie precyzyjny.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              jadam ten sernik i jest nie dobry ble

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Hmm, chciałem zrobić ale... nie będę ryzykował ze względu na nieprecyzyjny przepis. O miarach już napisano, a ja sie pytam ile jajek i do czego należy dodawać. Bo, że razem 7 to rozumiem, ale ile do ciasta a ile do masy?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      1
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      zdegustowana

                      Faktycznie przepis niezbyt precyzyjny. Dla "starych" kucharzy mających doświadczenie mógłby być ale dla młodych wchodzący dopiero w arkana sztuki nie polecam!!! Po co mają się zniechęcić i zarzucić próby?? Zresztą to niestety nie pierwszy tak niedokładny przepis. Nawet doświadczonych nie zachęca do popełnienia takowych przepisów.... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          1
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Więcej komentarzy - rozwiń
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                          Sarna w wielkim mieście

                          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                          Krem z brokułów z łososiem

                          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                          Burgery z musztardą i boczkiem

                          W klimacie amerykańskiego baru

                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                          Śledzie Kasi Klich
                          Przepis 34

                          Śledzie Kasi Klich

                          Śledź o korzennym posmaku

                          Szaszłyki wyborne Przepis 59

                          Szaszłyki wyborne

                          Nie tylko na sezon grillowy

                          Pudding z bagietki Przepis 17

                          Pudding z bagietki

                          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                          tvnpix