zamknij

Sernik w kieliszkach z wiśniami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Alternatywa dla najbardziej popularnego ciasta
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNSernik w kieliszkach z wiśniami

Składniki

  • 2 łyżki cukru
  • 200 g drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka mąki ziemniaczananej
  • 1 laska cynamonu
  • 200 g mielonego białego sera
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 herbatników kakaowych
  • 6 małych bez
  • 1 banan
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
0
0
  • Wiśnie podgrzej w niewielkim rondlu z czerwonym winem, laską cynamonu i cukrem (kilka zostaw do dekoracji). Część soku odlej, wymieszaj go z mąką ziemniaczaną, dodaj z powrotem do wiśni, wyciągnij cynamon, całość zagotuj.
  • Banana obierz i pokrój w plasterki.
  • Brązowy cukier skarmelizuj na patelni, dodaj masło, gdy składniki się połączą, dodaj pokrojonego w plasterki banana. Plasterki przewracaj i smaż na patelni przez kilka minut. Następnie ściągnij i ostudź.
  • Kremówkę ubij, dodaj cukier i cukier waniliowy. Masę delikatnie wymieszaj z białym serem. Herbatniki i bezy drobno pokrusz.
  • W szklankach układaj naprzemiennie herbatniki, bezy, biały ser i banany. Całość polej sosem wiśniowym i udekoruj wiśniami.

Przepis autorstwa Ani Starmach.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix