zamknij

Sernik w kieliszkach z wiśniami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Alternatywa dla najbardziej popularnego ciasta
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNSernik w kieliszkach z wiśniami

Składniki

  • 2 łyżki cukru
  • 200 g drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka mąki ziemniaczananej
  • 1 laska cynamonu
  • 200 g mielonego białego sera
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 herbatników kakaowych
  • 6 małych bez
  • 1 banan
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
0
0
  • Wiśnie podgrzej w niewielkim rondlu z czerwonym winem, laską cynamonu i cukrem (kilka zostaw do dekoracji). Część soku odlej, wymieszaj go z mąką ziemniaczaną, dodaj z powrotem do wiśni, wyciągnij cynamon, całość zagotuj.
  • Banana obierz i pokrój w plasterki.
  • Brązowy cukier skarmelizuj na patelni, dodaj masło, gdy składniki się połączą, dodaj pokrojonego w plasterki banana. Plasterki przewracaj i smaż na patelni przez kilka minut. Następnie ściągnij i ostudź.
  • Kremówkę ubij, dodaj cukier i cukier waniliowy. Masę delikatnie wymieszaj z białym serem. Herbatniki i bezy drobno pokrusz.
  • W szklankach układaj naprzemiennie herbatniki, bezy, biały ser i banany. Całość polej sosem wiśniowym i udekoruj wiśniami.

Przepis autorstwa Ani Starmach.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix