zamknij

Sernik w kieliszkach z wiśniami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Alternatywa dla najbardziej popularnego ciasta
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNSernik w kieliszkach z wiśniami

Składniki

  • 2 łyżki cukru
  • 200 g drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka mąki ziemniaczananej
  • 1 laska cynamonu
  • 200 g mielonego białego sera
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 herbatników kakaowych
  • 6 małych bez
  • 1 banan
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
0
0
  • Wiśnie podgrzej w niewielkim rondlu z czerwonym winem, laską cynamonu i cukrem (kilka zostaw do dekoracji). Część soku odlej, wymieszaj go z mąką ziemniaczaną, dodaj z powrotem do wiśni, wyciągnij cynamon, całość zagotuj.
  • Banana obierz i pokrój w plasterki.
  • Brązowy cukier skarmelizuj na patelni, dodaj masło, gdy składniki się połączą, dodaj pokrojonego w plasterki banana. Plasterki przewracaj i smaż na patelni przez kilka minut. Następnie ściągnij i ostudź.
  • Kremówkę ubij, dodaj cukier i cukier waniliowy. Masę delikatnie wymieszaj z białym serem. Herbatniki i bezy drobno pokrusz.
  • W szklankach układaj naprzemiennie herbatniki, bezy, biały ser i banany. Całość polej sosem wiśniowym i udekoruj wiśniami.

Przepis autorstwa Ani Starmach.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix