zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik z Adwokatem

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.domowe-wypieki.blogspot.comSernik z Adwokatem Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 kg twarogu
  • 3/4 szklanki  likieru jajecznego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (niekoniecznie)
  • 1/2 szklanki cukru (do masy)
  • 4 łyżki  mąki pszennej (do masy)
  • 4 jajka (do masy)
  • 3 łyżki kakao
  • 3  białka (do bezy)
  • 225 g cukru (do bezy)
  • 2 łyżeczki  glukozy
  • 100 ml  wody
0
4

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść (100 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 60g masła,1 żółtko), owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

W tym czasie należy przygotować masę serową. Zmielony twaróg miksujemy z całymi jajkami, cukrem. Następnie wlewamy likier jajeczny, budyń i mąkę. Schłodzone ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm, pieczemy w 175 stopniach 30-45 minut.

Na upieczony spód wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wykładamy na sernik bezę.

Beza Czekoladowa: Do garnka o grubym dnie wsypać cukier i glukozę, wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu aż syrop osiągnie temp. 115-120 stopniach. W misce miksera w międzyczasie ubić białka na średnio sztywną pianę. Gotowy gorący syrop powoli wlewać do białek - mikser ustawiamy na średnio-szybkie obroty. Białka ubijamy tak długo aż piana ostygnie. Wsypujemy przesiane kakao, ubijamy tylko do momentu aż się rozpuści w białkach.

Gotową bezę wykładamy na sernik i zapiekamy w piekarniku w 200 stopni z funkcją gril la przez 1-2 minuty aż z wierzchu beza się delikatnie zarumieni - sernik cały czas obserwujemy.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Uwielbiam serniki, a ten z adwokatem wygląda przepysznie, twarożek sernikowy ostatnio kupuję w lidlu, mam wrażenie, że masa tak nie opada :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      budyn ugotowany czy w proszku wsypac

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          zazwyczaj daje sie w proszku smietankowy

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Super, a gdzie w liście składników jest budyń :-)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                  Kotleciki z brzoskwiniami

                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                  Wiśniowy drift Przepis 102

                  Wiśniowy drift

                  Sernik z sosem wiśniowym

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                  Efektowne i proste danie

                  tvnpix