zamknij

Sernik z gruszkami i czekoladą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Czekolada i gruszki to pyszne połączenie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/Dzień Dobry TVNSernik z gruszkami i czekoladą

Składniki

  • 700 g białego sera dwukrotnie mielonego
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 6 małych gruszek
  •  spód ciasta:
  • 150 g herbatników
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • pół szklanki cukru
  • 2 goździki
  •  kora cynamonu
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • W rondlu zagotuj 2 szklanki wody z cukrem, goździkami i cynamonem.
  • Gruszki obierz (pozostawiając ogonki), włóż do garnka z syropem, gotuj około 30 minut. Ostudź.
  • Herbatniki pokrusz, wymieszaj z kakao i roztopionym masłem, wyłóż masa spód tortownicy, przechowuj w lodówce.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Ser wymieszaj z jogurtem, stopniowo dodawaj jajka, mąki, kakao, cukier, sól, na końcu wolnym strumieniem wlewaj roztopioną czekoladę.
  • Masę przelej do tortownicy, zanurz w niej gruszki ugotowane w syropie.
  • Piecz około godzinę w temperaturze 170 stopni.

Przepis z programu "Dzień dobry TVN".

Autor: Anna Starmach.

Zainspiruj nas

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix