zamknij

Sernik z gruszkami i czekoladą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Czekolada i gruszki to pyszne połączenie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/Dzień Dobry TVNSernik z gruszkami i czekoladą

Składniki

  • 700 g białego sera dwukrotnie mielonego
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 6 małych gruszek
  •  spód ciasta:
  • 150 g herbatników
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • pół szklanki cukru
  • 2 goździki
  •  kora cynamonu
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • W rondlu zagotuj 2 szklanki wody z cukrem, goździkami i cynamonem.
  • Gruszki obierz (pozostawiając ogonki), włóż do garnka z syropem, gotuj około 30 minut. Ostudź.
  • Herbatniki pokrusz, wymieszaj z kakao i roztopionym masłem, wyłóż masa spód tortownicy, przechowuj w lodówce.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Ser wymieszaj z jogurtem, stopniowo dodawaj jajka, mąki, kakao, cukier, sól, na końcu wolnym strumieniem wlewaj roztopioną czekoladę.
  • Masę przelej do tortownicy, zanurz w niej gruszki ugotowane w syropie.
  • Piecz około godzinę w temperaturze 170 stopni.

Przepis z programu "Dzień dobry TVN".

Autor: Anna Starmach.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix