Sernik z gruszkami i czekoladą
Przepis
deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcjiCzekolada i gruszki to pyszne połączenie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 700 g białego sera dwukrotnie mielonego
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 6 małych gruszek
- spód ciasta:
- 150 g herbatników
- 50 g masła
- 1 łyżka kakao
- pół szklanki cukru
- 2 goździki
- kora cynamonu
0
1
Sposób przygotowania:
- W rondlu zagotuj 2 szklanki wody z cukrem, goździkami i cynamonem.
- Gruszki obierz (pozostawiając ogonki), włóż do garnka z syropem, gotuj około 30 minut. Ostudź.
- Herbatniki pokrusz, wymieszaj z kakao i roztopionym masłem, wyłóż masa spód tortownicy, przechowuj w lodówce.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Ser wymieszaj z jogurtem, stopniowo dodawaj jajka, mąki, kakao, cukier, sól, na końcu wolnym strumieniem wlewaj roztopioną czekoladę.
- Masę przelej do tortownicy, zanurz w niej gruszki ugotowane w syropie.
- Piecz około godzinę w temperaturze 170 stopni.
Przepis z programu "Dzień dobry TVN".
Autor: Anna Starmach.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.