zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik z lemon curd

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.chochelka.blox.pl/htmlSernik z lemon curd Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 250 g herbatników
  • 185 masła
  • 1 kg sera białego
  • 6 jajek
  • 140 g cukru do wypieków
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 2 cytryny
  • 65 g cukru
0
4

Przygotować spód: Ciastka pokruszyć na pył i wymieszać z roztopionym masłem (120 g). Masą wyłożyć tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć na 20 minut do lodówki. Przygotować masę serową: Ser zmiksować z cukrem (140 g), a następnie dodać skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku (zużyć 4 sztuki), po każdym dodaniu odczekać 1 minutę. Masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Przygotować lemon curd: Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Jajka rozbić widelcem w misce i wymieszać z cukrem (65 g), skórką i sokiem z cytryny. Miskę umieścić nad garnkiem z wolno gotującą się woda i mieszać, aż masa lekko się ociepli. Wtedy zacząć dodawać po kawałku zimnego masła (65 g) - ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (kolejny kawałek masła dajemy, gdy poprzedni się rozpuści, nie należy zwiększać ognia). Wystudzony lemon curd wyłożyć na wystudzony sernik. Całość schłodzić w lodówce przez min. 4 godziny.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jakiej wielkosci jest tortownica ? 21 cm ? a moze 26 ? podawajcie wielkosc balchy czy tortownicy, przeciez to jest wazne.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      tvnpix