zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik z lemon curd

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.chochelka.blox.pl/htmlSernik z lemon curd Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 250 g herbatników
  • 185 masła
  • 1 kg sera białego
  • 6 jajek
  • 140 g cukru do wypieków
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 2 cytryny
  • 65 g cukru
0
4

Przygotować spód: Ciastka pokruszyć na pył i wymieszać z roztopionym masłem (120 g). Masą wyłożyć tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć na 20 minut do lodówki. Przygotować masę serową: Ser zmiksować z cukrem (140 g), a następnie dodać skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku (zużyć 4 sztuki), po każdym dodaniu odczekać 1 minutę. Masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Przygotować lemon curd: Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Jajka rozbić widelcem w misce i wymieszać z cukrem (65 g), skórką i sokiem z cytryny. Miskę umieścić nad garnkiem z wolno gotującą się woda i mieszać, aż masa lekko się ociepli. Wtedy zacząć dodawać po kawałku zimnego masła (65 g) - ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (kolejny kawałek masła dajemy, gdy poprzedni się rozpuści, nie należy zwiększać ognia). Wystudzony lemon curd wyłożyć na wystudzony sernik. Całość schłodzić w lodówce przez min. 4 godziny.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jakiej wielkosci jest tortownica ? 21 cm ? a moze 26 ? podawajcie wielkosc balchy czy tortownicy, przeciez to jest wazne.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      tvnpix