zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik z lemon curd

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.chochelka.blox.pl/htmlSernik z lemon curd Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 250 g herbatników
  • 185 masła
  • 1 kg sera białego
  • 6 jajek
  • 140 g cukru do wypieków
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 2 cytryny
  • 65 g cukru
0
4

Przygotować spód: Ciastka pokruszyć na pył i wymieszać z roztopionym masłem (120 g). Masą wyłożyć tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć na 20 minut do lodówki. Przygotować masę serową: Ser zmiksować z cukrem (140 g), a następnie dodać skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku (zużyć 4 sztuki), po każdym dodaniu odczekać 1 minutę. Masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Przygotować lemon curd: Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Jajka rozbić widelcem w misce i wymieszać z cukrem (65 g), skórką i sokiem z cytryny. Miskę umieścić nad garnkiem z wolno gotującą się woda i mieszać, aż masa lekko się ociepli. Wtedy zacząć dodawać po kawałku zimnego masła (65 g) - ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (kolejny kawałek masła dajemy, gdy poprzedni się rozpuści, nie należy zwiększać ognia). Wystudzony lemon curd wyłożyć na wystudzony sernik. Całość schłodzić w lodówce przez min. 4 godziny.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jakiej wielkosci jest tortownica ? 21 cm ? a moze 26 ? podawajcie wielkosc balchy czy tortownicy, przeciez to jest wazne.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      tvnpix