zamknij

Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Świąteczny sernik na twoim stole
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 80 g suszonych moreli
  • 100 ml soku jabłkowego
  •  Na ciasto:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 4 jajka
  • 450 g mąki
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 150 g masy makowej
  •  ponadto:
  • 500 g masy marzepanowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  •  nadzienie serowe:
  • 4 jaja
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 500 g twarogu mielonego
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 120 g wiórek kokosowych
0
0

Sposób przygotowania:

(blacha 30x40cm)

  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 180C. Morele namocz w soku jabłkowym.
  • Masło zetrzyj z cukrem i skórką cytryny na gładką masę, dodaj pojedynczo jaja, wymieszaj.
  • Wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenie i połącz z ciastem.
  • Odcedź morele, posiekaj, wymieszaj z masą makową i dodaj do ciasta.
  • Podziel ciasto na pół.
  • Połowę wyłóż na blachę i piecz w piekarniku około 10 minut. Wyjmij i wystudź.
  • Masę marcepanową połącz z cukrem pudrem i likierem pomarańczowym.
  • Masę rozłóż na folii spożywczej i przykryj drugą warstwą folii.
  • Ugniataj na cienka warstwę, a następnie pokrój w cienkie paski.
  • Rozłóż paski na podpieczonej warstwie ciasta.
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Żółtka połącz z serkiem, twarogiem, cukrem, likierem, sokiem z cytryny i budyniem waniliowym.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz delikatnie z masa serową.
  • Wyłóż masę serową na marcepanowe paski i przykryj druga połową makowego ciasta.
  • Wyrównaj powierzchnię i piecz w piekarniku przez około 40 minut.
  • Ciasto ostudzić, posyp wiórkami kokosowymi i podawaj pokrojone na kawałki.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Muszę wypróbować ten przepis na sernik, na pewno pyszny, polecam też sernik z jabłkami (,kuchnia Lidla,), mniam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      tvnpix