zamknij

Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Świąteczny sernik na twoim stole
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze

Składniki

  • 80 g suszonych moreli
  • 100 ml soku jabłkowego
  •  Na ciasto:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 4 jajka
  • 450 g mąki
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 150 g masy makowej
  •  ponadto:
  • 500 g masy marzepanowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  •  nadzienie serowe:
  • 4 jaja
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 500 g twarogu mielonego
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 120 g wiórek kokosowych
0
0

Sposób przygotowania:

(blacha 30x40cm)

  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 180C. Morele namocz w soku jabłkowym.
  • Masło zetrzyj z cukrem i skórką cytryny na gładką masę, dodaj pojedynczo jaja, wymieszaj.
  • Wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenie i połącz z ciastem.
  • Odcedź morele, posiekaj, wymieszaj z masą makową i dodaj do ciasta.
  • Podziel ciasto na pół.
  • Połowę wyłóż na blachę i piecz w piekarniku około 10 minut. Wyjmij i wystudź.
  • Masę marcepanową połącz z cukrem pudrem i likierem pomarańczowym.
  • Masę rozłóż na folii spożywczej i przykryj drugą warstwą folii.
  • Ugniataj na cienka warstwę, a następnie pokrój w cienkie paski.
  • Rozłóż paski na podpieczonej warstwie ciasta.
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Żółtka połącz z serkiem, twarogiem, cukrem, likierem, sokiem z cytryny i budyniem waniliowym.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz delikatnie z masa serową.
  • Wyłóż masę serową na marcepanowe paski i przykryj druga połową makowego ciasta.
  • Wyrównaj powierzchnię i piecz w piekarniku przez około 40 minut.
  • Ciasto ostudzić, posyp wiórkami kokosowymi i podawaj pokrojone na kawałki.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Muszę wypróbować ten przepis na sernik, na pewno pyszny, polecam też sernik z jabłkami (,kuchnia Lidla,), mniam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      tvnpix