zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik z pomarańczami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Silver Teaspoon
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://magda-silverteaspoon.blogspot.com/Sernik z pomarańczami na spodzie owsiano-słonecznikowym

Składniki

  • 80 g miękkiego masła
  • 150 g ciasteczek owsianych
  • 20 g ziarnen słonecznika
  • 500 g serka aksamitnego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 101 cukru pudru
  • 800 g pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ziarna wsyp na suchą teflonową patelnię. Praż, aż zaczną zmieniać kolor na złoty. Zdejmij z ognia i ostudź.
  • Ciasteczka owsiane zmiksuj ze słoneczkiem i masłem, aż powstanie masa o teksturze mokrego piasku. Wyłóż nią spód i boku foremki (o średnicy 20 cm, wysmarowanej masłem). Włóż do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • Śmietankę ubij na sztywno. Wymieszaj ją z 100 g cukru pudru oraz serkiem. Wyłóż masę na spód. Włóż do lodówki.
  • Jedną pomarańczę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę, a następnie razem z pozostałymi wyfiletuj. Rozpocznij od odcięcia ostrym nożem oba końce pomarańczy. Postaw sobie je dla ułatwienia na desce i odkraj od góry do dołu paski skórki i białej błony owocu. Kolejną czynność najlepiej wykonać nad miseczką lub talerzem, aby nie stracić jakże pysznego soku z cytrusów. Oddzielaj nożem poszczególne jego segmenty (części), wzdłuż każdej z błon do środka pomarańczy. Z pozostałej części wyciśnij resztę soku. Zmiksuj miąższ i wyciśnięty sok z cukrem i skórką z jednej pomarańczy. Odlej 50 ml, podgrzej i wymieszaj z żelatyną do całkowitego jej rozpuszczenia się. Wymieszaj z resztą miąższu i wstaw do lodówki na 5 minut. Po tym czasie przelej na sernik lekko stężałą pomarańczową masę. Włóż ponownie do lodówki do schłodzenia na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wygląda cudnie, z pomarańczą musi smakować rewelacyjnie, dziś też robię, ciasteczka owsiane kupuję w lidlu, bardzo dobre, szczególnie te z czekoladą, do tego maliny, zapowiada się pysznie.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      tvnpix