zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik z pomarańczami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Silver Teaspoon
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://magda-silverteaspoon.blogspot.com/Sernik z pomarańczami na spodzie owsiano-słonecznikowym

Składniki

  • 80 g miękkiego masła
  • 150 g ciasteczek owsianych
  • 20 g ziarnen słonecznika
  • 500 g serka aksamitnego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 101 cukru pudru
  • 800 g pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ziarna wsyp na suchą teflonową patelnię. Praż, aż zaczną zmieniać kolor na złoty. Zdejmij z ognia i ostudź.
  • Ciasteczka owsiane zmiksuj ze słoneczkiem i masłem, aż powstanie masa o teksturze mokrego piasku. Wyłóż nią spód i boku foremki (o średnicy 20 cm, wysmarowanej masłem). Włóż do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • Śmietankę ubij na sztywno. Wymieszaj ją z 100 g cukru pudru oraz serkiem. Wyłóż masę na spód. Włóż do lodówki.
  • Jedną pomarańczę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę, a następnie razem z pozostałymi wyfiletuj. Rozpocznij od odcięcia ostrym nożem oba końce pomarańczy. Postaw sobie je dla ułatwienia na desce i odkraj od góry do dołu paski skórki i białej błony owocu. Kolejną czynność najlepiej wykonać nad miseczką lub talerzem, aby nie stracić jakże pysznego soku z cytrusów. Oddzielaj nożem poszczególne jego segmenty (części), wzdłuż każdej z błon do środka pomarańczy. Z pozostałej części wyciśnij resztę soku. Zmiksuj miąższ i wyciśnięty sok z cukrem i skórką z jednej pomarańczy. Odlej 50 ml, podgrzej i wymieszaj z żelatyną do całkowitego jej rozpuszczenia się. Wymieszaj z resztą miąższu i wstaw do lodówki na 5 minut. Po tym czasie przelej na sernik lekko stężałą pomarańczową masę. Włóż ponownie do lodówki do schłodzenia na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wygląda cudnie, z pomarańczą musi smakować rewelacyjnie, dziś też robię, ciasteczka owsiane kupuję w lidlu, bardzo dobre, szczególnie te z czekoladą, do tego maliny, zapowiada się pysznie.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      tvnpix