zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik z pomarańczami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Silver Teaspoon
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://magda-silverteaspoon.blogspot.com/Sernik z pomarańczami na spodzie owsiano-słonecznikowym

Składniki

  • 80 g miękkiego masła
  • 150 g ciasteczek owsianych
  • 20 g ziarnen słonecznika
  • 500 g serka aksamitnego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 101 cukru pudru
  • 800 g pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ziarna wsyp na suchą teflonową patelnię. Praż, aż zaczną zmieniać kolor na złoty. Zdejmij z ognia i ostudź.
  • Ciasteczka owsiane zmiksuj ze słoneczkiem i masłem, aż powstanie masa o teksturze mokrego piasku. Wyłóż nią spód i boku foremki (o średnicy 20 cm, wysmarowanej masłem). Włóż do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • Śmietankę ubij na sztywno. Wymieszaj ją z 100 g cukru pudru oraz serkiem. Wyłóż masę na spód. Włóż do lodówki.
  • Jedną pomarańczę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę, a następnie razem z pozostałymi wyfiletuj. Rozpocznij od odcięcia ostrym nożem oba końce pomarańczy. Postaw sobie je dla ułatwienia na desce i odkraj od góry do dołu paski skórki i białej błony owocu. Kolejną czynność najlepiej wykonać nad miseczką lub talerzem, aby nie stracić jakże pysznego soku z cytrusów. Oddzielaj nożem poszczególne jego segmenty (części), wzdłuż każdej z błon do środka pomarańczy. Z pozostałej części wyciśnij resztę soku. Zmiksuj miąższ i wyciśnięty sok z cukrem i skórką z jednej pomarańczy. Odlej 50 ml, podgrzej i wymieszaj z żelatyną do całkowitego jej rozpuszczenia się. Wymieszaj z resztą miąższu i wstaw do lodówki na 5 minut. Po tym czasie przelej na sernik lekko stężałą pomarańczową masę. Włóż ponownie do lodówki do schłodzenia na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix