zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik Zebra

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Goszka Gosia
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.tocokocham.com/przepisySernik Zebra Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 500g sera białego mielonego
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
  • 8 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 g masła Lurpak
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki woda
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 sztuka czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 5 sztuk truskawkek do dekoracji
  • kilka listków mięty do dekoracji
0
7

- Piekarnik nagrzać do 240 st.C. - Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masa czekoladowa - Zagotować masło, oba cukry, wodę i kakao. - Wystudzoną masę wlać do miski miksera i wbijać po całym jajku - 4 sztuki czekając aż poprzednie zostanie wchłonięte przez masę. - Wsypać przesianą mąkę i wymieszać. Masa serowa - Wymieszać oba sery delikatnie mikserem, dodać mleko skondensowane. - Wbijać po jednym jajku - 4 sztuki co 30 sekund cały czas ubijając. - Na koniec wsypać budyń i wymieszać. - Należy starać się, aby jak wymieszać wszystkie składniki jak najszybciej. - Masa serowa wychodzi dość płynna. - Do tortownicy wlać kilka dużych łyżek masy czekoladowej i rozsmarować na dnie. - Wstawić do piekarnika na 3 minuty. - Po tym czasie wyjąć tortownicę z piekarnika i nalać masę serową w takiej samej ilości jak czekoladową. Należy starać się aby warstwy były jak najcieńsze. - Znów wstawić do piekarnika na 3 minuty i tak aż do wyczerpania obu mas. - Po nalaniu ostatniej masy, którą powinna być czekoladowa zmniejszyć temperaturę do 120 st.C. Ja otwieram piekarnik z tortownicą w środku i czekam aż spadnie temperatura, po czym ustawiam czas na 20 minut. - Na koniec otworzyć piekarnik i zostawić ciasto do wystygnięcia. - Wstawić do lodówki na kilka godzin. - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką. - Posmarować wierzch i boki sernika, ozdobić truskawkami i listkami mięty.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix