zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik "złota rosa"

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
shamandalie
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 200 g ciasteczek czekoladowych lub digestive
  • 100 g masła Lurpak
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 laski wanilii (ziarenka)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 1/2 niedużej cytryny
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
0
4

W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Ciastka dokładnie kruszymy. Mieszamy w misce z rozpuszczonym masłem i wyklejamy spód tortownicy. Podpiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Mikserem w dużej misce łączymy ze sobą: twaróg, ziarenka z laski wanilii, cukier, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną. Powoli dodajemy mleko, sok z cytryny, żółtka, jajka i olej cały czas miksując. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut. Kiedy ładnie wyrośnie, a z wierzchu będzie rumiany przygotowujemy pianę z białek. Wyciągamy i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160 stopni. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy pianę na wierzch ciasta. Pieczemy aż ładnie zarumieni się z wierzchu, czyli ok. 15 - 25 minut. Aby sernik nie opadł, kiedy uznamy, że jest gotowy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy go w ten sposób na jakąś godzinkę. Następnie wyciągamy go i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia, a na koniec do lodówki. Kropelki rosy pojawiają się na serniku dopiero kiedy stygnie.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ten sernik kusi mnie od dawna. Pora się wreszcie za niego zabrać, bo to przepyszna sernikowa klasyka....

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Pyszny serniczek, maiłam okazję kilka razy jeść :))

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          tvnpix