zamknij

Sernikowe brownies

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Z rozpuszczoną gorzką czekoladą
Ugotowałem to!17
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaSernikowe brownies

Składniki

  • 150 g masła, plus porcja do nasmarowania
  • 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 100 ml mocnej kawy
  • 250 g cukru (do ciasta)
  • 5-6 kropli aromatu waniliowego
  • 1 szczypta  soli
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 300 g sera na sernik
  • 60 g cukru (do masy serowej)
  • 1 roztrzepane  jajko
  • kilka kropli aromatu waniliowego
0
7

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe:

  • Rozpuść masło i czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając, uważaj aby woda się nie zagotowała. Zdejmij z garnka. Dodaj cukier i aromat waniliowy, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub mikserem elektrycznym aż masa będzie gładka. Dodaj kawę i mąkę, wymieszaj, przelej do średniej wielkości formy do pieczenia.

Masa serowa:

  • Ubij ser na puszystą masę, dodaj jajko, cukier i aromat waniliowy. Wylej na ciasto czekoladowe. Następnie patyczkiem do szaszłyków lub cienkim nożem lekko wymieszaj masy robiąc marmurkowy efekt. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180°C, przez około 30 minut.
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Brzmi naprawdę zachęcająco, na pewno upiekę w najbliższym czasie; dziś piekę sernik czekoladowy (także z tego bloga).

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      upiekłam i na początku byłam przekonana, że wyszedł zakalec. po nocy spędzonej w lodówce, ciasto smakuje i wygląda pysznie. nikt mi nie powiedział, że brownie to "zakalcowe" ciasto. nie mniej jednak było pyszne i bardzo syte. polecam!!
      warto potrzymać je w piecu tak z 10-15 minut dłużej i nie piec z termoobiegiem. niestety nie napisali... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          zdjecia fantastyczne musze wyprobowac na najblizszych urodzinach, poki co najpierw musze byc w pelni zdrowa bo zlapalo mnie jakies paskudne przeziebienie i tak sobie pije herbate teekanne i cieplo sie ubieram ale przepis z cala pewnoscia wyprobuje ;)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Wyglada obiecująco. Może nie dzisiaj,ale wyprubuję go i przekonamy się,jak jest naprawdę.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                  Pomidorki z karmelem i lodami

                  Deserowa wersja pomidora

                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                  Sarna w wielkim mieście

                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                  Knedle ze śliwkami

                  Przepis na słodki obiad

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                  Kotleciki z brzoskwiniami

                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                  tvnpix