zamknij

Sernikowe brownies

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Z rozpuszczoną gorzką czekoladą
Ugotowałem to!17
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: Studioo Małgorzata KujdaSernikowe brownies

Składniki

  • 150 g masła, plus porcja do nasmarowania
  • 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 100 ml mocnej kawy
  • 250 g cukru (do ciasta)
  • 5-6 kropli aromatu waniliowego
  • 1 szczypta  soli
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 300 g sera na sernik
  • 60 g cukru (do masy serowej)
  • 1 roztrzepane  jajko
  • kilka kropli aromatu waniliowego
0
7

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe:

  • Rozpuść masło i czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając, uważaj aby woda się nie zagotowała. Zdejmij z garnka. Dodaj cukier i aromat waniliowy, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub mikserem elektrycznym aż masa będzie gładka. Dodaj kawę i mąkę, wymieszaj, przelej do średniej wielkości formy do pieczenia.

Masa serowa:

  • Ubij ser na puszystą masę, dodaj jajko, cukier i aromat waniliowy. Wylej na ciasto czekoladowe. Następnie patyczkiem do szaszłyków lub cienkim nożem lekko wymieszaj masy robiąc marmurkowy efekt. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180°C, przez około 30 minut.
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Brzmi naprawdę zachęcająco, na pewno upiekę w najbliższym czasie; dziś piekę sernik czekoladowy (także z tego bloga).

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      upiekłam i na początku byłam przekonana, że wyszedł zakalec. po nocy spędzonej w lodówce, ciasto smakuje i wygląda pysznie. nikt mi nie powiedział, że brownie to "zakalcowe" ciasto. nie mniej jednak było pyszne i bardzo syte. polecam!!
      warto potrzymać je w piecu tak z 10-15 minut dłużej i nie piec z termoobiegiem. niestety nie napisali... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          zdjecia fantastyczne musze wyprobowac na najblizszych urodzinach, poki co najpierw musze byc w pelni zdrowa bo zlapalo mnie jakies paskudne przeziebienie i tak sobie pije herbate teekanne i cieplo sie ubieram ale przepis z cala pewnoscia wyprobuje ;)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Wyglada obiecująco. Może nie dzisiaj,ale wyprubuję go i przekonamy się,jak jest naprawdę.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                  Grillowany ser halloumi

                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                  Zupa tajska Kasi Klich
                  Przepis 14

                  Zupa tajska Kasi Klich

                  Ogień w gardle!

                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                  Sarna w wielkim mieście

                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                  Przepis 1017

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                  Podany na delikatnym puree

                  tvnpix