zamknij

Seromakowiec

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Słodki przepis Kingi Paruzel
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kinga ParuzelSeromakowiec

Składniki

  •  skłaiki na ciasto kruche:
  • 150 g masła lub margaryny
  • 75 g cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  •  skłaniki na masę makową:
  • 500 g maku zmielonego
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 szklanka miodu
  • 1 i 1/2 szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)
  • 1 szklanka rodzynek królewskich i żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich i migdałów
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  •  aromat migdałowy
  • 1 kieliszek rumu
  •  składniki na masę serową:
  • 500 g  sera twarogowego do serników 3-krotnie mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 torebka  budyniu waniliowego
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
0
0

 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta kruchego:

(w wersji ekspresowej możesz skorzystać z gotowego ciasta kruchego dostępnego w marketach)

  • W dużej misce umieść mąkę, jajko, cukier 75 g, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieć składniki, zawiń w folie i umieść na 30 min w lodówce.
Przygotowanie masy makowej:
(w wersji ekspresowej możesz kupić puszkę gotowej masy makowej)
  • Zmielony mak przełóż garnka i zalej ciepłym mlekiem. Gotuj ok 30 min na małym ogniu.
  • W rondelku rozpuść masło i miód, dodaj bakalie, mak i cały czas gotuj na małym ogniu. Na sam koniec dodaj aromat i kieliszek rumu.

Przygotowanie masy serowej:

  • Wymieszaj dwa rodzaje sera, dodając stopniowo brązowy cukier, proszek budyniowy.
  • Do masy serowej dodawaj po jednym jajku cały czas miksując.
  • Na końcu dodaj śmietankę 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksuj.
Przygotowania ciasta:
  • Temperaturę w piekarniku nastaw na 180 stopni z funkcja grzania góra-dół.
  • Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na przygotowana blachę wyłóż ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając ciastem dno formy).
  • Ciasto po nakłuwaj widelcem i wsadź do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.
  • Na podpieczony kruchy spód wyłóż równo przygotowana masę makową.
  • Na masę makową wyłóż masę serową.
  • Ciasto piecz ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
  • Ciasto po godzinie pieczenia zostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.

Autor przepisu: Kinga Paruzel kingaparuzel.pl



Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Kiedyś jadłem seromakowca i ser z makiem tworzył idealną szachownicę .Idealnie
równą nie taką niechlujną jak często się widzi. Nie wiem jak to robił ten cukiernik.
Może nie piekł maku z serem tylko sam ser , kroił ser i łączył z makiem w idealnie równą szachownicę. Nie wiem jak on to robił tak to se wyobrażam jak napisałem... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      tvnpix