Seromakowiec
Przepis
deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Składniki
- skłaiki na ciasto kruche:
- 150 g masła lub margaryny
- 75 g cukru
- 225 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- skłaniki na masę makową:
- 500 g maku zmielonego
- 200 g miękkiego masła lub margaryny
- 1 szklanka miodu
- 1 i 1/2 szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)
- 1 szklanka rodzynek królewskich i żurawiny
- 1 szklanka orzechów włoskich i migdałów
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- aromat migdałowy
- 1 kieliszek rumu
- składniki na masę serową:
- 500 g sera twarogowego do serników 3-krotnie mielonego
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 4 jajka
- 2/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta kruchego:
(w wersji ekspresowej możesz skorzystać z gotowego ciasta kruchego dostępnego w marketach)
- W dużej misce umieść mąkę, jajko, cukier 75 g, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieć składniki, zawiń w folie i umieść na 30 min w lodówce.
- Zmielony mak przełóż garnka i zalej ciepłym mlekiem. Gotuj ok 30 min na małym ogniu.
- W rondelku rozpuść masło i miód, dodaj bakalie, mak i cały czas gotuj na małym ogniu. Na sam koniec dodaj aromat i kieliszek rumu.
Przygotowanie masy serowej:
- Wymieszaj dwa rodzaje sera, dodając stopniowo brązowy cukier, proszek budyniowy.
- Do masy serowej dodawaj po jednym jajku cały czas miksując.
- Na końcu dodaj śmietankę 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksuj.
- Temperaturę w piekarniku nastaw na 180 stopni z funkcja grzania góra-dół.
- Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na przygotowana blachę wyłóż ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając ciastem dno formy).
- Ciasto po nakłuwaj widelcem i wsadź do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.
- Na podpieczony kruchy spód wyłóż równo przygotowana masę makową.
- Na masę makową wyłóż masę serową.
- Ciasto piecz ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
- Ciasto po godzinie pieczenia zostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.
Autor przepisu: Kinga Paruzel kingaparuzel.pl
Komentarze (1)
Kiedyś jadłem seromakowca i ser z makiem tworzył idealną szachownicę .Idealnie
równą nie taką niechlujną jak często się widzi. Nie wiem jak to robił ten cukiernik.
Może nie piekł maku z serem tylko sam ser , kroił ser i łączył z makiem w idealnie równą szachownicę. Nie wiem jak on to robił tak to se wyobrażam jak napisałem...
rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie