zamknij

Seromakowiec

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Słodki przepis Kingi Paruzel
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kinga ParuzelSeromakowiec

Składniki

  •  skłaiki na ciasto kruche:
  • 150 g masła lub margaryny
  • 75 g cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  •  skłaniki na masę makową:
  • 500 g maku zmielonego
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 szklanka miodu
  • 1 i 1/2 szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)
  • 1 szklanka rodzynek królewskich i żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich i migdałów
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  •  aromat migdałowy
  • 1 kieliszek rumu
  •  składniki na masę serową:
  • 500 g  sera twarogowego do serników 3-krotnie mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 torebka  budyniu waniliowego
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
0
0

 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta kruchego:

(w wersji ekspresowej możesz skorzystać z gotowego ciasta kruchego dostępnego w marketach)

  • W dużej misce umieść mąkę, jajko, cukier 75 g, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieć składniki, zawiń w folie i umieść na 30 min w lodówce.
Przygotowanie masy makowej:
(w wersji ekspresowej możesz kupić puszkę gotowej masy makowej)
  • Zmielony mak przełóż garnka i zalej ciepłym mlekiem. Gotuj ok 30 min na małym ogniu.
  • W rondelku rozpuść masło i miód, dodaj bakalie, mak i cały czas gotuj na małym ogniu. Na sam koniec dodaj aromat i kieliszek rumu.

Przygotowanie masy serowej:

  • Wymieszaj dwa rodzaje sera, dodając stopniowo brązowy cukier, proszek budyniowy.
  • Do masy serowej dodawaj po jednym jajku cały czas miksując.
  • Na końcu dodaj śmietankę 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksuj.
Przygotowania ciasta:
  • Temperaturę w piekarniku nastaw na 180 stopni z funkcja grzania góra-dół.
  • Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na przygotowana blachę wyłóż ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając ciastem dno formy).
  • Ciasto po nakłuwaj widelcem i wsadź do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.
  • Na podpieczony kruchy spód wyłóż równo przygotowana masę makową.
  • Na masę makową wyłóż masę serową.
  • Ciasto piecz ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
  • Ciasto po godzinie pieczenia zostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.

Autor przepisu: Kinga Paruzel kingaparuzel.pl



Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Kiedyś jadłem seromakowca i ser z makiem tworzył idealną szachownicę .Idealnie
równą nie taką niechlujną jak często się widzi. Nie wiem jak to robił ten cukiernik.
Może nie piekł maku z serem tylko sam ser , kroił ser i łączył z makiem w idealnie równą szachownicę. Nie wiem jak on to robił tak to se wyobrażam jak napisałem... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      tvnpix