zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Serowa tarta z brokułami, cukinią i suszonymi pomidorami

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Lucy Cruel
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Lucy CruelSerowa tarta z brokułami, cukinią i suszonymi pomidorami

Składniki

  • Składniki  Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • Składniki na farsz:
  • 1 pieprz
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 40 g cheddara
  • 60 g oscpyka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 camembert
  • 5 suszone pomidory z oleju
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mały brokuł
0
3

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wysypujemy na blacie, dodajemy masło, olej, sól i przyprawy. Następnie zagniatamy ciasto, po czym zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Brokuła myjemy, po czym kroimy na małe różyczki. Następnie myjemy cukinię, osuszamy ją i kroimy na małe talarki. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
  • Następnie wrzucamy do niej brokuła i cukinię i gotujemy około 10 minut. Następnie odcedzamy warzywa i przelewamy zimną wodą. Nastawiamy piekarnik na 180C. Na tarce o dużych oczkach ścieramy oscypka i cheddara. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, przyprawy i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i mieszamy całość energicznie trzepaczką, uważając by nie powstały grudki, aż do zagotowania.
  • Następnie dodajemy oscypek i cheddar. Mieszamy, aż ser się rozpuści, po czym ściągamy z ognia. Wyciągamy ciasto z lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, a następnie wykładamy je dokładnie ciastem. Przy pomocy widelca nakłuwamy ciasto, a później wkładamy do piekarnika na 10 minut. W tym czasie kroimy na małe kawałki pomidory i camemberta. Wyciągamy ciasto z piekarnika, układamy na nim pomidory, camembert, cukinię i brokuła.
  • Całość zalewamy dokładnie sosem beszamelowo-serowym. Wkładamy ciasto ponownie do piekarnika na 20 minut. Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika. Tartę można spożywać na ciepło i na zimno. Smacznego!

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super przepis, prosty, szybki, a jakie pycha!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      tvnpix