zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Serowa tarta z brokułami, cukinią i suszonymi pomidorami

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Lucy Cruel
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Lucy CruelSerowa tarta z brokułami, cukinią i suszonymi pomidorami

Składniki

  • Składniki  Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • Składniki na farsz:
  • 1 pieprz
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 40 g cheddara
  • 60 g oscpyka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 camembert
  • 5 suszone pomidory z oleju
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mały brokuł
0
3

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wysypujemy na blacie, dodajemy masło, olej, sól i przyprawy. Następnie zagniatamy ciasto, po czym zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Brokuła myjemy, po czym kroimy na małe różyczki. Następnie myjemy cukinię, osuszamy ją i kroimy na małe talarki. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
  • Następnie wrzucamy do niej brokuła i cukinię i gotujemy około 10 minut. Następnie odcedzamy warzywa i przelewamy zimną wodą. Nastawiamy piekarnik na 180C. Na tarce o dużych oczkach ścieramy oscypka i cheddara. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, przyprawy i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i mieszamy całość energicznie trzepaczką, uważając by nie powstały grudki, aż do zagotowania.
  • Następnie dodajemy oscypek i cheddar. Mieszamy, aż ser się rozpuści, po czym ściągamy z ognia. Wyciągamy ciasto z lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, a następnie wykładamy je dokładnie ciastem. Przy pomocy widelca nakłuwamy ciasto, a później wkładamy do piekarnika na 10 minut. W tym czasie kroimy na małe kawałki pomidory i camemberta. Wyciągamy ciasto z piekarnika, układamy na nim pomidory, camembert, cukinię i brokuła.
  • Całość zalewamy dokładnie sosem beszamelowo-serowym. Wkładamy ciasto ponownie do piekarnika na 20 minut. Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika. Tartę można spożywać na ciepło i na zimno. Smacznego!

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super przepis, prosty, szybki, a jakie pycha!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      tvnpix