zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Serowe quiche z kurkami i szynką parmeńską

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: czosnekwpomidorach.blogspot.comSerowe quiche z kurkami i szynką parmeńską

Składniki

  • 300 g niebieskiego sera pleśniowego Castello
  • 400 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki ubitej śmietany (ze śmietany 36%)
  • 2 jajka
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • szklanka świeżych kurek
  • do smaku sól
  • do smaku biały pieprz
  • do smaku pieprz cayenne
  • 2 garści grubego szczypiorku pokrojonego
0
0

Sposób przygotowania:

  • Nastaw piekarnik na 200 stopni C.
  • Oczyszczone kurki usmaż na masełku z solą i pieprzem. Zmieszaj razem serek śmietankowy, niebieski ser pleśniowy, masło oraz ubitą śmietanę. Potem wbij jajka. Powstałą masę przetrzyj przez sito (np. okrągłym tłuczkiem do ziemniaków) żeby pozbyć się grudek.
  • Dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Nie dodawaj za dużo soli, bo ser pleśniowy jest mocno słony. Do masy dodaj usmażone kurki, pokrojoną szynkę parmeńską oraz szczypior. Delikatnie zamieszaj i ewentualnie dopraw do smaku
  • Masę przełóż do formy na tartę i wstaw ją do piekarnika. Piecz około 30 minut lub do momentu, gdy quiche lekko się podniesie i będzie rumiane na górze. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix