zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Serowe quiche z kurkami i szynką parmeńską

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: czosnekwpomidorach.blogspot.comSerowe quiche z kurkami i szynką parmeńską

Składniki

  • 300 g niebieskiego sera pleśniowego Castello
  • 400 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki ubitej śmietany (ze śmietany 36%)
  • 2 jajka
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • szklanka świeżych kurek
  • do smaku sól
  • do smaku biały pieprz
  • do smaku pieprz cayenne
  • 2 garści grubego szczypiorku pokrojonego
0
0

Sposób przygotowania:

  • Nastaw piekarnik na 200 stopni C.
  • Oczyszczone kurki usmaż na masełku z solą i pieprzem. Zmieszaj razem serek śmietankowy, niebieski ser pleśniowy, masło oraz ubitą śmietanę. Potem wbij jajka. Powstałą masę przetrzyj przez sito (np. okrągłym tłuczkiem do ziemniaków) żeby pozbyć się grudek.
  • Dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Nie dodawaj za dużo soli, bo ser pleśniowy jest mocno słony. Do masy dodaj usmażone kurki, pokrojoną szynkę parmeńską oraz szczypior. Delikatnie zamieszaj i ewentualnie dopraw do smaku
  • Masę przełóż do formy na tartę i wstaw ją do piekarnika. Piecz około 30 minut lub do momentu, gdy quiche lekko się podniesie i będzie rumiane na górze. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix