zamknij

Śląskie makówki w mleku

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Świąteczna wersja słodkości ze Śląska
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSŚląskie makówki w mleku

Składniki

  • 250 g maku
  • 100 g orzechów nerkowca lub ziemnych
  • 100 g migdałów
  • 150 g rodzynek
  • kilka kromek pszennej bułki, chałki lub chlebka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 l mleka
0
0
  • Migdały, orzechy, rodzynki posiekaj. Suchy mak zmiel w młynku elektrycznym lub w maszynce.
  • Zagotuj mleko z cukrem, gdy zacznie wrzeć wsypuj zmielony mak i cały czas mieszaj.
  • Ułóż w miseczce kromki, przesyp bakaliami i wyłóż ostudzony mak.
  • Możesz zmieszać, odłożyć na noc, a następnego dni udekoruj bakaliami, pszennymi kromkami i podawaj.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Makówki robi się na miodzie, nie na cukrze. Mak należy wcześniej sparzyć żeby był miękki, oleisty a nie suchy, i dopiero potem mielimy. Zdecydowanie smaczniejszy jest z orzechami włoskimi, bo ziemne są słonawe a masa ma być słodka. Dodajemy jeszcze figi. Bakalie mieszamy z masą makowo miodowo mleczną i całą masą, jeszcze gorąca zalewamy... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mak należy wymieaszć z dużą ilością bakali i miodem. Ma być to bardzo słodka masa. Mak normalnie się parzy i mieli. A chałke lub weke kroi się na kromki i moczy w mleku. Ma to być słodkie i wilgotne. Co roku robię makuchy i dopóki się nie skończą, to ciasto czeka na swoją kolej. Jest to pyszne danie śląskie świąteczne. Polecam.... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          tvnpix