zamknij

Śląskie makówki w mleku

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Świąteczna wersja słodkości ze Śląska
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSŚląskie makówki w mleku

Składniki

  • 250 g maku
  • 100 g orzechów nerkowca lub ziemnych
  • 100 g migdałów
  • 150 g rodzynek
  • kilka kromek pszennej bułki, chałki lub chlebka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 l mleka
0
0
  • Migdały, orzechy, rodzynki posiekaj. Suchy mak zmiel w młynku elektrycznym lub w maszynce.
  • Zagotuj mleko z cukrem, gdy zacznie wrzeć wsypuj zmielony mak i cały czas mieszaj.
  • Ułóż w miseczce kromki, przesyp bakaliami i wyłóż ostudzony mak.
  • Możesz zmieszać, odłożyć na noc, a następnego dni udekoruj bakaliami, pszennymi kromkami i podawaj.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Makówki robi się na miodzie, nie na cukrze. Mak należy wcześniej sparzyć żeby był miękki, oleisty a nie suchy, i dopiero potem mielimy. Zdecydowanie smaczniejszy jest z orzechami włoskimi, bo ziemne są słonawe a masa ma być słodka. Dodajemy jeszcze figi. Bakalie mieszamy z masą makowo miodowo mleczną i całą masą, jeszcze gorąca zalewamy... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mak należy wymieaszć z dużą ilością bakali i miodem. Ma być to bardzo słodka masa. Mak normalnie się parzy i mieli. A chałke lub weke kroi się na kromki i moczy w mleku. Ma to być słodkie i wilgotne. Co roku robię makuchy i dopóki się nie skończą, to ciasto czeka na swoją kolej. Jest to pyszne danie śląskie świąteczne. Polecam.... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          tvnpix