zamknij

Śląskie makówki w mleku

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Świąteczna wersja słodkości ze Śląska
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSŚląskie makówki w mleku

Składniki

  • 250 g maku
  • 100 g orzechów nerkowca lub ziemnych
  • 100 g migdałów
  • 150 g rodzynek
  • kilka kromek pszennej bułki, chałki lub chlebka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 l mleka
0
0
  • Migdały, orzechy, rodzynki posiekaj. Suchy mak zmiel w młynku elektrycznym lub w maszynce.
  • Zagotuj mleko z cukrem, gdy zacznie wrzeć wsypuj zmielony mak i cały czas mieszaj.
  • Ułóż w miseczce kromki, przesyp bakaliami i wyłóż ostudzony mak.
  • Możesz zmieszać, odłożyć na noc, a następnego dni udekoruj bakaliami, pszennymi kromkami i podawaj.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Makówki robi się na miodzie, nie na cukrze. Mak należy wcześniej sparzyć żeby był miękki, oleisty a nie suchy, i dopiero potem mielimy. Zdecydowanie smaczniejszy jest z orzechami włoskimi, bo ziemne są słonawe a masa ma być słodka. Dodajemy jeszcze figi. Bakalie mieszamy z masą makowo miodowo mleczną i całą masą, jeszcze gorąca zalewamy... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mak należy wymieaszć z dużą ilością bakali i miodem. Ma być to bardzo słodka masa. Mak normalnie się parzy i mieli. A chałke lub weke kroi się na kromki i moczy w mleku. Ma to być słodkie i wilgotne. Co roku robię makuchy i dopóki się nie skończą, to ciasto czeka na swoją kolej. Jest to pyszne danie śląskie świąteczne. Polecam.... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          tvnpix