zamknij

Śląskie makówki w mleku

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Świąteczna wersja słodkości ze Śląska
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSŚląskie makówki w mleku

Składniki

  • 250 g maku
  • 100 g orzechów nerkowca lub ziemnych
  • 100 g migdałów
  • 150 g rodzynek
  • kilka kromek pszennej bułki, chałki lub chlebka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 l mleka
0
0
  • Migdały, orzechy, rodzynki posiekaj. Suchy mak zmiel w młynku elektrycznym lub w maszynce.
  • Zagotuj mleko z cukrem, gdy zacznie wrzeć wsypuj zmielony mak i cały czas mieszaj.
  • Ułóż w miseczce kromki, przesyp bakaliami i wyłóż ostudzony mak.
  • Możesz zmieszać, odłożyć na noc, a następnego dni udekoruj bakaliami, pszennymi kromkami i podawaj.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Makówki robi się na miodzie, nie na cukrze. Mak należy wcześniej sparzyć żeby był miękki, oleisty a nie suchy, i dopiero potem mielimy. Zdecydowanie smaczniejszy jest z orzechami włoskimi, bo ziemne są słonawe a masa ma być słodka. Dodajemy jeszcze figi. Bakalie mieszamy z masą makowo miodowo mleczną i całą masą, jeszcze gorąca zalewamy... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mak należy wymieaszć z dużą ilością bakali i miodem. Ma być to bardzo słodka masa. Mak normalnie się parzy i mieli. A chałke lub weke kroi się na kromki i moczy w mleku. Ma to być słodkie i wilgotne. Co roku robię makuchy i dopóki się nie skończą, to ciasto czeka na swoją kolej. Jest to pyszne danie śląskie świąteczne. Polecam.... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          tvnpix