Śledź z ziemniakiem i kiełkami
Przepis
sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcjiZ kiełkami i majonezem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 400 g filetów z matjasa
- 100 ml dobrej oliwy lub oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- 2 średnie ugotowane ziemniaki
- 2 średnie ugotowane buraki
- 4 łyżki dobrego majonezu
- 1 średnia czerwona cebula
- garść kiełków lucerny
- sól, pieprz
0
1
Przepis inspirowany podróżą Grzegorza Łapanowskiego do Jerozolimy.
Sposób przygotowania:
- Filety z matjasa maceruj przez kilka godzin w oleju lub oliwie.
- Ziemniaki i buraki obierz i pokrój w średnią kostkę.
- Wrzuć do miski. Cebulę obierz i pokrój piórka lub w cienkie plastry (rozdziel na pojedyncze kółka).
- Dodaj do warzyw.
- Dodaj majonez i delikatnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do sałatki możesz dodać filety ze śledzia i razem wymieszać ale .... zdecydowanie zyskają na wyglądzie jeśli kawałki śledzia będą ułożone na sałatce.
- Na wierch każdej porcji ułóż ozdobnie kiełki lucerny.Tak przygotowany śledź będzie doskonałą zakąską!
Autor: Grzegorz Łapanowski
Foto: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio)
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.