zamknij

Śledzie z cebulą i rodzynkami

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Śledziowe szaleństwo
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych, matjas
  • 1 szklanka rodzynek sułtańskich
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 2  duże cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  sok z 1 cytryny
  • 5 ziarenek pieprzu
  • kilka ziaren gorczycy
  • 4 goździki
  •  sól, pieprz mielony
  • szczypta cukru
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Rodzynki zalej wrzątkiem na 20 minut i odcedź.
  • Śledzie wymocz w wodzie, odcedź, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Obierz cebulę i pokrój w krążki. Rozgrzej olej na patelni,dodaj cebulę i lekko zeszklij.
  • W trakcie smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, rodzynki oraz pozostałe przyprawy.
  • Dopraw solą, pieprzem,cukrem delikatnie zamieszaj.
  • Śledzie zalej gorąca zalewą.
  • Gdy ostygną, wstaw do lodówki (najlepiej na noc).
  • Podawaj zimne.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Z tym sokiem polecam ostrożniej,, ja dałam z połowy i niestety nie skonczyło się na szczypcie cukru a na 4 łyżeczkach..

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      tvnpix