zamknij

Śliwkowe chilli con carne

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Grzegorz Łapanowski
Autor przepisu:
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: 3 Znaki SmakuŚliwkowe chilli con carne

Składniki

  • 2-3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka fasoli red kidney
  • 4 suski sechlońskie
  •  • oliwa do smażenia
  • doniczka świeżej kolendry
  •  kumin
  •  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
  •  sól i pieprz do smaku
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podobnie postąp z czosnkiem. Pomidory opłucz, wytnij szypułki, natnij w kształcie „x” na górze i spodzie, sparz, a następnie obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Fasolę odsącz z zalewy na sicie. Śliwki pokrój w kostkę
  • W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek kilka minut, dodaj mielone mięso. Smaż, aż mięso będzie szare, wtedy dorzuć pomidory pokrojone w kostkę, śliwki, dopraw solą, kuminem, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy, wymieszaj, duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a w rondlu powstanie pyszny sos
  • Dorzuć fasolę, dopraw ewentualnie do smaku  i gotuj jeszcze chwilę
  • Wyporcjuj gotowe danie i posyp świeżo posiekaną kolendrą

Gotowe!

*Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka. Sechlońska pochodzi od nazwy miejscowości Sechna, leżącej w gminie Laskowa, w Małopolsce, z  której wywodzi się tradycja suszenia śliwek. W smaku śliwka jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Chroniona znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne.

 

Trzy znaki smaku - Chronione oznaczenie geograficzne
Autor: mat. prasowe Trzy znaki smaku - Chronione oznaczenie geograficzne

Kampania "Trzy znaki smaku" ma celu przybliżenie europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. A także informowaniu, że mają one gwarantowaną i wysoką jakość i smak. Kampania pomaga również w chronieniu wytwórców prze podrabianiem ich produktów.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix