Śliwkowe chilli con carne
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji

Składniki
- 2-3 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 puszka fasoli red kidney
- 4 suski sechlońskie
- • oliwa do smażenia
- doniczka świeżej kolendry
- kumin
- • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podobnie postąp z czosnkiem. Pomidory opłucz, wytnij szypułki, natnij w kształcie „x” na górze i spodzie, sparz, a następnie obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Fasolę odsącz z zalewy na sicie. Śliwki pokrój w kostkę
- W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek kilka minut, dodaj mielone mięso. Smaż, aż mięso będzie szare, wtedy dorzuć pomidory pokrojone w kostkę, śliwki, dopraw solą, kuminem, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy, wymieszaj, duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a w rondlu powstanie pyszny sos
- Dorzuć fasolę, dopraw ewentualnie do smaku i gotuj jeszcze chwilę
- Wyporcjuj gotowe danie i posyp świeżo posiekaną kolendrą
Gotowe!
*Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka. Sechlońska pochodzi od nazwy miejscowości Sechna, leżącej w gminie Laskowa, w Małopolsce, z której wywodzi się tradycja suszenia śliwek. W smaku śliwka jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Chroniona znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Kampania "Trzy znaki smaku" ma celu przybliżenie europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. A także informowaniu, że mają one gwarantowaną i wysoką jakość i smak. Kampania pomaga również w chronieniu wytwórców prze podrabianiem ich produktów.