zamknij

Śliwkowe chilli con carne

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Grzegorz Łapanowski
Autor przepisu:
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: 3 Znaki SmakuŚliwkowe chilli con carne

Składniki

  • 2-3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka fasoli red kidney
  • 4 suski sechlońskie
  •  • oliwa do smażenia
  • doniczka świeżej kolendry
  •  kumin
  •  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
  •  sól i pieprz do smaku
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podobnie postąp z czosnkiem. Pomidory opłucz, wytnij szypułki, natnij w kształcie „x” na górze i spodzie, sparz, a następnie obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Fasolę odsącz z zalewy na sicie. Śliwki pokrój w kostkę
  • W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek kilka minut, dodaj mielone mięso. Smaż, aż mięso będzie szare, wtedy dorzuć pomidory pokrojone w kostkę, śliwki, dopraw solą, kuminem, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy, wymieszaj, duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a w rondlu powstanie pyszny sos
  • Dorzuć fasolę, dopraw ewentualnie do smaku  i gotuj jeszcze chwilę
  • Wyporcjuj gotowe danie i posyp świeżo posiekaną kolendrą

Gotowe!

*Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka. Sechlońska pochodzi od nazwy miejscowości Sechna, leżącej w gminie Laskowa, w Małopolsce, z  której wywodzi się tradycja suszenia śliwek. W smaku śliwka jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Chroniona znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne.

 

Trzy znaki smaku - Chronione oznaczenie geograficzne
Autor: mat. prasowe Trzy znaki smaku - Chronione oznaczenie geograficzne

Kampania "Trzy znaki smaku" ma celu przybliżenie europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. A także informowaniu, że mają one gwarantowaną i wysoką jakość i smak. Kampania pomaga również w chronieniu wytwórców prze podrabianiem ich produktów.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix