zamknij

Śliwkowe chilli con carne

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Grzegorz Łapanowski
Autor przepisu:
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: 3 Znaki SmakuŚliwkowe chilli con carne

Składniki

  • 2-3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka fasoli red kidney
  • 4 suski sechlońskie
  •  • oliwa do smażenia
  • doniczka świeżej kolendry
  •  kumin
  •  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
  •  sól i pieprz do smaku
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podobnie postąp z czosnkiem. Pomidory opłucz, wytnij szypułki, natnij w kształcie „x” na górze i spodzie, sparz, a następnie obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Fasolę odsącz z zalewy na sicie. Śliwki pokrój w kostkę
  • W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek kilka minut, dodaj mielone mięso. Smaż, aż mięso będzie szare, wtedy dorzuć pomidory pokrojone w kostkę, śliwki, dopraw solą, kuminem, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy, wymieszaj, duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a w rondlu powstanie pyszny sos
  • Dorzuć fasolę, dopraw ewentualnie do smaku  i gotuj jeszcze chwilę
  • Wyporcjuj gotowe danie i posyp świeżo posiekaną kolendrą

Gotowe!

*Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka. Sechlońska pochodzi od nazwy miejscowości Sechna, leżącej w gminie Laskowa, w Małopolsce, z  której wywodzi się tradycja suszenia śliwek. W smaku śliwka jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Chroniona znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne.

 

Trzy znaki smaku - Chronione oznaczenie geograficzne
Autor: mat. prasowe Trzy znaki smaku - Chronione oznaczenie geograficzne

Kampania "Trzy znaki smaku" ma celu przybliżenie europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. A także informowaniu, że mają one gwarantowaną i wysoką jakość i smak. Kampania pomaga również w chronieniu wytwórców prze podrabianiem ich produktów.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix