zamknij

Słodko-ostra sałatka z kaszą pęczak

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
Idealne na imprezę
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsSłodko-ostra sałatka z kaszą pęczak

Składniki

  • 1 szklanka suchej kaszy pęczak
  • 1 litra wody do ugotowania kaszy
  • 1 pomarańcza
  • 1 granat
  • ½  chili
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki startego parmezanu (świeżo tartego)
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina tymianku i rozmarynu
  • odrobina oliwy z oliwek
  • garść rukoli
  • odrobina soli morskiej
  • odrobina pieprzu
0
2

Sposób przygotowania:

  • Do gotującej się osolonej wody wsyp kaszę i gotuj ok. 30 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i polej oliwą z oliwek, ostudź. Czosnek przeciśnij przez praskę lub rozgnieć go w moździerzu z dodatkiem soli i oliwy na pastę. Dodaj do kaszy i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj tymianek, rozmaryn drobno poszatkowany, sok z pomarańczy, kulki granat, tarty parmezan, na koniec pokrojone w ćwiartki pomidorki i pokrojoną drobniej rukolę.
  • Delikatnie mieszaj doprawiając jeszcze pieprzem i solą.

 

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix