zamknij

Słodko-ostra sałatka z kaszą pęczak

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
Idealne na imprezę
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsSłodko-ostra sałatka z kaszą pęczak

Składniki

  • 1 szklanka suchej kaszy pęczak
  • 1 litra wody do ugotowania kaszy
  • 1 pomarańcza
  • 1 granat
  • ½  chili
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki startego parmezanu (świeżo tartego)
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina tymianku i rozmarynu
  • odrobina oliwy z oliwek
  • garść rukoli
  • odrobina soli morskiej
  • odrobina pieprzu
0
2

Sposób przygotowania:

  • Do gotującej się osolonej wody wsyp kaszę i gotuj ok. 30 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i polej oliwą z oliwek, ostudź. Czosnek przeciśnij przez praskę lub rozgnieć go w moździerzu z dodatkiem soli i oliwy na pastę. Dodaj do kaszy i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj tymianek, rozmaryn drobno poszatkowany, sok z pomarańczy, kulki granat, tarty parmezan, na koniec pokrojone w ćwiartki pomidorki i pokrojoną drobniej rukolę.
  • Delikatnie mieszaj doprawiając jeszcze pieprzem i solą.

 

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix