zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Słodko słono karmelowo

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Agnieszka Kolińska
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: cosdobrego.blogspot.comSłodko słono karmelowo Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 90 g masła Lurpak klasycznego
  • 60 g brązowego drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 60 g masła lekko solone Lurpak
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 łyżki miodu leśnego
  • 120 g orzechów mieszanych: migdały całe, migdały w płatkach, orzechy laskowe, orzechy włoskie
  • 1/2 łyżeczka  grubej soli morskiej
  • 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu posiekanego drobno
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
0
4

Przepis bedący daleką inspiracją mazurkiem z kajmakiem. Słodko - słono- karmelowy. Dla mnie łączy wszystko co uwielbiam w kuchni - rozmaryn , orzechy i orkisz. Zapraszam Piekarnik nagrzałam do 180 st C. Zmiksowałam masło z cukrem, dodałam żółtko i mąkę. Przełożyłam na blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30 cm. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam na nią ciasto. W stalowym rondelku rozgrzałam masło z cukrem i miodem. Kiedy zaczęło się karmelizować (po ok. 5 minutach), dodałam orzechy, pieprz i sól. Zamieszałam, zdjęłam z ognia i wylałam masę na ciasto. Posypałam rozmarynem i wygładziłam nożem, wstawiłam do piekarnika na 10-15 minut. Brzegi ciasta powinny być rumiane. Wyjęłam z piekarnika i jeszcze ciepłe pokroiłam na kwadraty. Ostudziłam na kratce. Kwadraty początkowo są miękkie, kiedy ostygną - twardnieją i stają się chrupiące.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo interesujący przepis. Wyszło pyszne.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      tvnpix