zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Słodko słono karmelowo

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Agnieszka Kolińska
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: cosdobrego.blogspot.comSłodko słono karmelowo Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 90 g masła Lurpak klasycznego
  • 60 g brązowego drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 60 g masła lekko solone Lurpak
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 łyżki miodu leśnego
  • 120 g orzechów mieszanych: migdały całe, migdały w płatkach, orzechy laskowe, orzechy włoskie
  • 1/2 łyżeczka  grubej soli morskiej
  • 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu posiekanego drobno
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
0
4

Przepis bedący daleką inspiracją mazurkiem z kajmakiem. Słodko - słono- karmelowy. Dla mnie łączy wszystko co uwielbiam w kuchni - rozmaryn , orzechy i orkisz. Zapraszam Piekarnik nagrzałam do 180 st C. Zmiksowałam masło z cukrem, dodałam żółtko i mąkę. Przełożyłam na blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30 cm. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam na nią ciasto. W stalowym rondelku rozgrzałam masło z cukrem i miodem. Kiedy zaczęło się karmelizować (po ok. 5 minutach), dodałam orzechy, pieprz i sól. Zamieszałam, zdjęłam z ognia i wylałam masę na ciasto. Posypałam rozmarynem i wygładziłam nożem, wstawiłam do piekarnika na 10-15 minut. Brzegi ciasta powinny być rumiane. Wyjęłam z piekarnika i jeszcze ciepłe pokroiłam na kwadraty. Ostudziłam na kratce. Kwadraty początkowo są miękkie, kiedy ostygną - twardnieją i stają się chrupiące.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo interesujący przepis. Wyszło pyszne.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      tvnpix