zamknij

Słodko-wytrawne pierożki

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Z kozim serem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Aleksandra NiparkoSłodko-wytrawne pierożki

Składniki

  • 330 g mąki pszennej typ 450
  • 20 dkg ritty pieczonej- ser kozi
  • 3 łyżeczki świeży tymianek
  • 3 gruszki
  • farsz :
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sol
  • 200 g masła naturalnego
  • 170 g maki razowej pszennej typ 2000
  • 1-2 łyżeczki bułki tartej
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pierożki zagnieć bardzo krótko, zawiń folią spożywczą i chłódź w lodówce min.30 minut
  • Ser połącz z pokrojoną gruszką(3x3mm)(gruszkę wcześniej odstaw na 10 minut i odlej sok) i dodaj bułkę tartą w wypadku kiedy farsz będzie dość wodnisty
  • Schłodzone ciasto wałkuj na grubość 1 mm wytnij kwadraty 15x15 cm. Na środek połóż łyżeczkę farszu i zwiń tworząc trójkąty
  • Zlep boki za pomocą widelca, na koniec nakłuj wierzch, aby mogło uchodzić powietrze
  • Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st ok 15-20 minut
  • Po upieczeniu przełóż na kratkę, pozostawiając do całkowitego ostygnięcia
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix