zamknij

Słodko-wytrawne pierożki

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Z kozim serem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Aleksandra NiparkoSłodko-wytrawne pierożki

Składniki

  • 330 g mąki pszennej typ 450
  • 20 dkg ritty pieczonej- ser kozi
  • 3 łyżeczki świeży tymianek
  • 3 gruszki
  • farsz :
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sol
  • 200 g masła naturalnego
  • 170 g maki razowej pszennej typ 2000
  • 1-2 łyżeczki bułki tartej
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pierożki zagnieć bardzo krótko, zawiń folią spożywczą i chłódź w lodówce min.30 minut
  • Ser połącz z pokrojoną gruszką(3x3mm)(gruszkę wcześniej odstaw na 10 minut i odlej sok) i dodaj bułkę tartą w wypadku kiedy farsz będzie dość wodnisty
  • Schłodzone ciasto wałkuj na grubość 1 mm wytnij kwadraty 15x15 cm. Na środek połóż łyżeczkę farszu i zwiń tworząc trójkąty
  • Zlep boki za pomocą widelca, na koniec nakłuj wierzch, aby mogło uchodzić powietrze
  • Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st ok 15-20 minut
  • Po upieczeniu przełóż na kratkę, pozostawiając do całkowitego ostygnięcia
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix