zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Słoneczna pieczona dorada

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 2 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Autor: http://www.czosnekwpomidorach.blogspot.com/Słoneczna pieczona dorada

Składniki

  • 1 świeża dorada
  • 15 dag Masło Lurpak Klasyczne
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 6 liście laurowe
  • 12 czarne oliwki z pestkami
  • 6 suszone pomidory
  • garść świeży tymianek
  • garść świeże oregano
  • 12 listki świeżej bazylii
  • do smaku sól morska
  • do smaku świeżo zmielony pieprz
  • 6 małe pomarańczowe pomidorki
  • 6 ziemniaki
  • łyżka suszona bazylia
0
16

Sposób przygotowania:

  • Ryby wypatrosz, dokładnie oczyść i umyj zimną wodą. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Natnij ryby i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  • W nacięcia włóż listki laurowe i kawałki pokrojonego masła. Ryby posyp wszystkimi składnikami podanymi powyżej, oprócz suszonej bazylii, ona będzie do ziemniaków. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i polej oliwą z oliwek oraz posyp kawałkami masła. Piecz około 20 minut.
  • Sklaruj 10 dag masła. Rybę możesz podać z ziemniakami pieczonymi. Obrane ziemniaki podgotuj. Pokrój w plastry. Włóż do naczynia żaroodpornego. Posyp suszoną bazylią, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Zamieszaj i piecz około 20 minut.
  • Gdy ryba będzie gotowa, zdejmij skórę i oddziel od ości. Podawaj filety polane sklarowanym masłem, na nich dodatki z naczynia, w którym dorada się piekła, a obok ziemniaczki. Smacznego!:)

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
ilona_majewska
ilona_majewska

Pychota :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Cezarowa

      Rzeczywiście cudnie słoneczna ta dorada. Brawo! :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Adaadam

          Bardzo chętnie zjadłabym taką rybkę. Pysznie to wygląda. Trzymam kciuki za wygraną!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Yoloj

              Ta rybka musi być super. I takie wakacyjne zdjęcie!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Super, muszę spróbować :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      squaw

                      Wygląda bardzo apetycznie!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Ryba w curry Przepis 15

                          Ryba w curry

                          Indie na talerzu

                          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                          Sarna w wielkim mieście

                          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                          Zupa tajska Kasi Klich
                          Przepis 14

                          Zupa tajska Kasi Klich

                          Ogień w gardle!

                          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                          Krem z brokułów z łososiem

                          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                          Gulasz z kopytkami Przepis 197

                          Gulasz z kopytkami

                          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                          Bifeki faszerowane serem feta

                          Kotlety po grecku

                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                          Grillowany ser halloumi

                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                          tvnpix