Smażona sarnina z różowym sosem jabłkowym na ginie i z zapiekanymi młodymi porami
Przepis konkursowy
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dziczyzna Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Gotuje i Smakujezobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Składniki
- 750g comber z sarny
- 1 cebula pokrojona w ćwiartki
- 3 jabłka red delicjusz
- 1 czerwona papryczka chili w całości
- 300g młodych cienkich porów
- 3 łyżki oleju czosnkowego (można go zrobić samemu)
- 1 łyżeczka morskiej soli w kryształkach albo 1/2 łyżeczki zwykłej soli
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 5 dymek (tylko białe części) drobno posiekanych
- ok 140 ml ginu
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 2 owoce anyżu gwiazdkowego
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 i 1/2 cytryny (sok)
- 60 ml oliwy
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
0
6
Sposób przygotowania:
- To danie ma w sobie pewną prostotę a zarazem i elegancję. Od kucharza nie wymaga wielkiego zaangażowania. Do tego dania podałam surówkę z czerwonej kapusty z cebulką i rodzynkami oraz kaszę. Kaszę moim zdaniem można spokojnie zastąpić ziemniaczkami opiekanymi.
- Włóż sarninę do dużej mocnej torby foliowej i dodaj pozostałe składniki. Odłóż do lodówki przynajmniej na 20 minut lub, jeśli możesz na 2 godziny, a nawet na noc.
- Gdy przyjdzie pora smażyć mięso, bardzo mocno rozgrzej dużą, grubą patelnię (np. żeliwną).
- Wyjmij sarninę z marynaty (pozostałość można wyrzucić), dokładnie otrząśnij z płynu, połóż na patelni i smaż mniej więcej 15 minut, często obracając mięso, aż pojawią się na nim ciemne ślady od przysmażania.
- Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je na deskę, żeby chwilę poleżało pod luźnym namiotem z folii aluminiowej, zanim pokroisz je w cienkie plastry.
- W szerokim rondlu z pokrywką podsmaż na maśle posiekane dymki z odrobiną soli, żeby się nie przypaliły.
- Pokrój jabłka na ćwiartki (nie zawracaj sobie głowy gniazdem nasiennym) i włóż do rondla razem z cebulą. Dolej 2 łyżki ginu oraz sok z cytryny, dodaj chili i dobrze wszystko wymieszaj.
- Przykryj rondel pokrywką i gotuj na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną (to nie powinno potrwać dłużej niż 20 minut).
- Wyjmij chili z rondla i przetrzyj jabłka przez tarkę na korbkę albo przez sitko. Skórka zabarwi sos na kolor różu do policzków. Dodaj pozostałą łyżeczkę ginu, dopraw do smaku i wymieszaj.
- Podaj różowy sos w oddzielnej miseczce albo nałóż go z jednej strony na półmisek z sarniną. Zapiekane
- Rozgrzej piekarnik do 220 C. Ułóż pory w podłużnym żaroodpornym naczyniu albo na blasze, dodaj olej oraz sól i poobracaj pory, żeby się nimi dobrze pokryły.
- Zapikaj warzywa w mocno rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie powinny miejscami zbrązowieć.
- Zsuń pory na półmisek i spryskaj sokiem z cytryny. Smacznego !!!
Komentarze (1)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Na zimno się je to mięso? (po robieniu dymek, jabłek, porów na pewno będzie zimne)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.