zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Smażona sarnina z różowym sosem jabłkowym na ginie i z zapiekanymi młodymi porami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dziczyzna Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Gotuje i Smakuje
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.gotujeismakuje.pl/Smażona sarnina z różowym sosem jabłkowym na ginie i z zapiekanymi młodymi porami

Składniki

  • 750g comber z sarny
  • 1 cebula pokrojona w ćwiartki
  • 3 jabłka red delicjusz
  • 1 czerwona papryczka chili w całości
  • 300g młodych cienkich porów
  • 3 łyżki oleju czosnkowego (można go zrobić samemu)
  • 1 łyżeczka morskiej soli w kryształkach albo 1/2 łyżeczki zwykłej soli
  • szczypta soli
  • 2 łyżki  masła
  • 5 dymek (tylko białe części) drobno posiekanych
  • ok 140 ml ginu
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 2 owoce anyżu gwiazdkowego
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 i 1/2 cytryny (sok)
  • 60 ml oliwy
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
0
6
Sposób przygotowania:
  • To danie ma w sobie pewną prostotę a zarazem i elegancję. Od kucharza nie wymaga wielkiego zaangażowania. Do tego dania podałam surówkę z czerwonej kapusty z cebulką i rodzynkami oraz kaszę. Kaszę moim zdaniem można spokojnie zastąpić ziemniaczkami opiekanymi.
  • Włóż sarninę do dużej mocnej torby foliowej i dodaj pozostałe składniki. Odłóż do lodówki przynajmniej na 20 minut lub, jeśli możesz na 2 godziny, a nawet na noc.
  • Gdy przyjdzie pora smażyć mięso, bardzo mocno rozgrzej dużą, grubą patelnię (np. żeliwną).
  • Wyjmij sarninę z marynaty (pozostałość można wyrzucić), dokładnie otrząśnij z płynu, połóż na patelni i smaż mniej więcej 15 minut, często obracając mięso, aż pojawią się na nim ciemne ślady od przysmażania.
  • Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je na deskę, żeby chwilę poleżało pod luźnym namiotem z folii aluminiowej, zanim pokroisz je w cienkie plastry.
  • W szerokim rondlu z pokrywką podsmaż na maśle posiekane dymki z odrobiną soli, żeby się nie przypaliły.
  • Pokrój jabłka na ćwiartki (nie zawracaj sobie głowy gniazdem nasiennym) i włóż do rondla razem z cebulą. Dolej 2 łyżki ginu oraz sok z cytryny, dodaj chili i dobrze wszystko wymieszaj.
  • Przykryj rondel pokrywką i gotuj na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną (to nie powinno potrwać dłużej niż 20 minut).
  • Wyjmij chili z rondla i przetrzyj jabłka przez tarkę na korbkę albo przez sitko. Skórka zabarwi sos na kolor różu do policzków. Dodaj pozostałą łyżeczkę ginu, dopraw do smaku i wymieszaj.
  • Podaj różowy sos w oddzielnej miseczce albo nałóż go z jednej strony na półmisek z sarniną. Zapiekane
  • Rozgrzej piekarnik do 220 C. Ułóż pory w podłużnym żaroodpornym naczyniu albo na blasze, dodaj olej oraz sól i poobracaj pory, żeby się nimi dobrze pokryły.
  • Zapikaj warzywa w mocno rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie powinny miejscami zbrązowieć.
  • Zsuń pory na półmisek i spryskaj sokiem z cytryny. Smacznego !!!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix