zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Smażona sarnina z różowym sosem jabłkowym na ginie i z zapiekanymi młodymi porami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dziczyzna Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Gotuje i Smakuje
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: http://www.gotujeismakuje.pl/Smażona sarnina z różowym sosem jabłkowym na ginie i z zapiekanymi młodymi porami

Składniki

  • 750g comber z sarny
  • 1 cebula pokrojona w ćwiartki
  • 3 jabłka red delicjusz
  • 1 czerwona papryczka chili w całości
  • 300g młodych cienkich porów
  • 3 łyżki oleju czosnkowego (można go zrobić samemu)
  • 1 łyżeczka morskiej soli w kryształkach albo 1/2 łyżeczki zwykłej soli
  • szczypta soli
  • 2 łyżki  masła
  • 5 dymek (tylko białe części) drobno posiekanych
  • ok 140 ml ginu
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 2 owoce anyżu gwiazdkowego
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 i 1/2 cytryny (sok)
  • 60 ml oliwy
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
0
6
Sposób przygotowania:
  • To danie ma w sobie pewną prostotę a zarazem i elegancję. Od kucharza nie wymaga wielkiego zaangażowania. Do tego dania podałam surówkę z czerwonej kapusty z cebulką i rodzynkami oraz kaszę. Kaszę moim zdaniem można spokojnie zastąpić ziemniaczkami opiekanymi.
  • Włóż sarninę do dużej mocnej torby foliowej i dodaj pozostałe składniki. Odłóż do lodówki przynajmniej na 20 minut lub, jeśli możesz na 2 godziny, a nawet na noc.
  • Gdy przyjdzie pora smażyć mięso, bardzo mocno rozgrzej dużą, grubą patelnię (np. żeliwną).
  • Wyjmij sarninę z marynaty (pozostałość można wyrzucić), dokładnie otrząśnij z płynu, połóż na patelni i smaż mniej więcej 15 minut, często obracając mięso, aż pojawią się na nim ciemne ślady od przysmażania.
  • Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je na deskę, żeby chwilę poleżało pod luźnym namiotem z folii aluminiowej, zanim pokroisz je w cienkie plastry.
  • W szerokim rondlu z pokrywką podsmaż na maśle posiekane dymki z odrobiną soli, żeby się nie przypaliły.
  • Pokrój jabłka na ćwiartki (nie zawracaj sobie głowy gniazdem nasiennym) i włóż do rondla razem z cebulą. Dolej 2 łyżki ginu oraz sok z cytryny, dodaj chili i dobrze wszystko wymieszaj.
  • Przykryj rondel pokrywką i gotuj na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną (to nie powinno potrwać dłużej niż 20 minut).
  • Wyjmij chili z rondla i przetrzyj jabłka przez tarkę na korbkę albo przez sitko. Skórka zabarwi sos na kolor różu do policzków. Dodaj pozostałą łyżeczkę ginu, dopraw do smaku i wymieszaj.
  • Podaj różowy sos w oddzielnej miseczce albo nałóż go z jednej strony na półmisek z sarniną. Zapiekane
  • Rozgrzej piekarnik do 220 C. Ułóż pory w podłużnym żaroodpornym naczyniu albo na blasze, dodaj olej oraz sól i poobracaj pory, żeby się nimi dobrze pokryły.
  • Zapikaj warzywa w mocno rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie powinny miejscami zbrązowieć.
  • Zsuń pory na półmisek i spryskaj sokiem z cytryny. Smacznego !!!

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Na zimno się je to mięso? (po robieniu dymek, jabłek, porów na pewno będzie zimne)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      tvnpix