zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Smażona sarnina z różowym sosem jabłkowym na ginie i z zapiekanymi młodymi porami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dziczyzna Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Gotuje i Smakuje
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.gotujeismakuje.pl/Smażona sarnina z różowym sosem jabłkowym na ginie i z zapiekanymi młodymi porami

Składniki

  • 750g comber z sarny
  • 1 cebula pokrojona w ćwiartki
  • 3 jabłka red delicjusz
  • 1 czerwona papryczka chili w całości
  • 300g młodych cienkich porów
  • 3 łyżki oleju czosnkowego (można go zrobić samemu)
  • 1 łyżeczka morskiej soli w kryształkach albo 1/2 łyżeczki zwykłej soli
  • szczypta soli
  • 2 łyżki  masła
  • 5 dymek (tylko białe części) drobno posiekanych
  • ok 140 ml ginu
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 2 owoce anyżu gwiazdkowego
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 i 1/2 cytryny (sok)
  • 60 ml oliwy
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
0
6
Sposób przygotowania:
  • To danie ma w sobie pewną prostotę a zarazem i elegancję. Od kucharza nie wymaga wielkiego zaangażowania. Do tego dania podałam surówkę z czerwonej kapusty z cebulką i rodzynkami oraz kaszę. Kaszę moim zdaniem można spokojnie zastąpić ziemniaczkami opiekanymi.
  • Włóż sarninę do dużej mocnej torby foliowej i dodaj pozostałe składniki. Odłóż do lodówki przynajmniej na 20 minut lub, jeśli możesz na 2 godziny, a nawet na noc.
  • Gdy przyjdzie pora smażyć mięso, bardzo mocno rozgrzej dużą, grubą patelnię (np. żeliwną).
  • Wyjmij sarninę z marynaty (pozostałość można wyrzucić), dokładnie otrząśnij z płynu, połóż na patelni i smaż mniej więcej 15 minut, często obracając mięso, aż pojawią się na nim ciemne ślady od przysmażania.
  • Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je na deskę, żeby chwilę poleżało pod luźnym namiotem z folii aluminiowej, zanim pokroisz je w cienkie plastry.
  • W szerokim rondlu z pokrywką podsmaż na maśle posiekane dymki z odrobiną soli, żeby się nie przypaliły.
  • Pokrój jabłka na ćwiartki (nie zawracaj sobie głowy gniazdem nasiennym) i włóż do rondla razem z cebulą. Dolej 2 łyżki ginu oraz sok z cytryny, dodaj chili i dobrze wszystko wymieszaj.
  • Przykryj rondel pokrywką i gotuj na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną (to nie powinno potrwać dłużej niż 20 minut).
  • Wyjmij chili z rondla i przetrzyj jabłka przez tarkę na korbkę albo przez sitko. Skórka zabarwi sos na kolor różu do policzków. Dodaj pozostałą łyżeczkę ginu, dopraw do smaku i wymieszaj.
  • Podaj różowy sos w oddzielnej miseczce albo nałóż go z jednej strony na półmisek z sarniną. Zapiekane
  • Rozgrzej piekarnik do 220 C. Ułóż pory w podłużnym żaroodpornym naczyniu albo na blasze, dodaj olej oraz sól i poobracaj pory, żeby się nimi dobrze pokryły.
  • Zapikaj warzywa w mocno rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie powinny miejscami zbrązowieć.
  • Zsuń pory na półmisek i spryskaj sokiem z cytryny. Smacznego !!!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix