zamknij

Smażone filety z łososia

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
W pomarańczowym sosie wasabi
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeSmażone filety z łososia w pomarańczowym sosie wasabi

Składniki

  • pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści kolendry
  • 700 g filetów z łososia (bez skórki)
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki creme fraiche
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z limonek
  • 1-2 łyżki wasabi
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  • Świeże liście kolendry do przybrania
  • ćwiartki pomarańczy i limonek
0
1

Sposób przygotowania:

  • Umyj dymki, osusz i posiekaj drobno
  • Obierz czosnek i również drobno posiekaj
  • Pokrój łososia na 8 porcji
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty
  • Następnie przekręć rybę na drugą stronę, dopraw solą, pieprzem
  • Dodaj łyżkę creme fraiche i łyżkę soku pomarańczowego
  • Delikatnie zamieszaj, dopraw solą i pieprzem
  • Następnie dodaj czosnek, dymkę i smaż jeszcze przez minutę
  • Zdejmij łososia z patelni a do pozostałego sosu dodaj resztę soku z pomarańczy i limonek
  • Doprowadź sos do wrzenia, następnie dodaj wasabi i zamieszaj aż powstanie jednolity sos
  • Na koniec dodaj posiekane liście kolendry, dopraw solą i pieprzem
  • Łososia podawaj z sosem, udekorowanego ćwiartkami pomarańczy i limonek oraz z dodatkiem creme fraiche i świeżych liści kolendr

 

* Crème fraîche to francuska, gęsta, tłusta, lekko zakwaszona śmietana. Możesz ją dostać tylko w niektórych sklepach lub zrobić samodzielnie. Do 3/4 szklanki śmietany 36% dodaj 1/4 szklanki maślanki. Odstaw na 25 godziny w ciepłe miejsce, aż śmietanka zgęstnieje.

* Wasabi - ostry w smaku korzeń, przypominający z wyglądu nasz rodzimy chrzan. Pastę wasabi możesz kupić w sklepach z orientalną żywnością lub składnikami do przygotowania sushi.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

mniam mniam cos pysznego ,bardzo lubie to danie podane z cukinia ,papryka i slodkim ziemniakiem ,{chodzi o lososia z sokiem pomaranczy }

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      tvnpix