zamknij

Smażone filety z łososia

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
W pomarańczowym sosie wasabi
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeSmażone filety z łososia w pomarańczowym sosie wasabi

Składniki

  • pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści kolendry
  • 700 g filetów z łososia (bez skórki)
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki creme fraiche
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z limonek
  • 1-2 łyżki wasabi
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  • Świeże liście kolendry do przybrania
  • ćwiartki pomarańczy i limonek
0
1

Sposób przygotowania:

  • Umyj dymki, osusz i posiekaj drobno
  • Obierz czosnek i również drobno posiekaj
  • Pokrój łososia na 8 porcji
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty
  • Następnie przekręć rybę na drugą stronę, dopraw solą, pieprzem
  • Dodaj łyżkę creme fraiche i łyżkę soku pomarańczowego
  • Delikatnie zamieszaj, dopraw solą i pieprzem
  • Następnie dodaj czosnek, dymkę i smaż jeszcze przez minutę
  • Zdejmij łososia z patelni a do pozostałego sosu dodaj resztę soku z pomarańczy i limonek
  • Doprowadź sos do wrzenia, następnie dodaj wasabi i zamieszaj aż powstanie jednolity sos
  • Na koniec dodaj posiekane liście kolendry, dopraw solą i pieprzem
  • Łososia podawaj z sosem, udekorowanego ćwiartkami pomarańczy i limonek oraz z dodatkiem creme fraiche i świeżych liści kolendr

 

* Crème fraîche to francuska, gęsta, tłusta, lekko zakwaszona śmietana. Możesz ją dostać tylko w niektórych sklepach lub zrobić samodzielnie. Do 3/4 szklanki śmietany 36% dodaj 1/4 szklanki maślanki. Odstaw na 25 godziny w ciepłe miejsce, aż śmietanka zgęstnieje.

* Wasabi - ostry w smaku korzeń, przypominający z wyglądu nasz rodzimy chrzan. Pastę wasabi możesz kupić w sklepach z orientalną żywnością lub składnikami do przygotowania sushi.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

mniam mniam cos pysznego ,bardzo lubie to danie podane z cukinia ,papryka i slodkim ziemniakiem ,{chodzi o lososia z sokiem pomaranczy }

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      tvnpix