zamknij

Smażone kalmary

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kalmary w 30 min
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Smażone kalmary
Autor: StockFood/AgencjaFree Smażone kalmary

Składniki

  • 800 g kalmarów (świeżych lub rozmrożonych)
  • ok. 1 l oleju do smażenia
  • 1/2 cytryny
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • ok. 100 g mąki
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Osusz kalmary delikatnie papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w krążki.
  • Rozgrzej olej w garnku. W międzyczasie dopraw kalmary sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Wysyp mąkę na talerz i obtocz w niej kalmary.
  • Przy pomocy łyżki cedzakowej umieść kalmary w oleju i smaż aż nabiorą złotego koloru.
  • Usmażone wyłów i układaj na papierowym ręczniku.
  • Podawaj z ćwiartkami cytryny.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix