zamknij

Smażone kalmary

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kalmary w 30 min
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Smażone kalmary
Autor: StockFood/AgencjaFree Smażone kalmary

Składniki

  • 800 g kalmarów (świeżych lub rozmrożonych)
  • ok. 1 l oleju do smażenia
  • 1/2 cytryny
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • ok. 100 g mąki
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Osusz kalmary delikatnie papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w krążki.
  • Rozgrzej olej w garnku. W międzyczasie dopraw kalmary sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Wysyp mąkę na talerz i obtocz w niej kalmary.
  • Przy pomocy łyżki cedzakowej umieść kalmary w oleju i smaż aż nabiorą złotego koloru.
  • Usmażone wyłów i układaj na papierowym ręczniku.
  • Podawaj z ćwiartkami cytryny.

 

Zainspiruj nas

Zobacz również

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix