zamknij

Smażone krewetki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
W przyprawach i z warzywami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Anna Urbańska/SPOT PoznańSmażone krewetki w przyprawach i warzywami

Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 małe papryczki chilli, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki  mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 10-15 liści curry ( swieżych lub suchych)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 24 sztuki dużych krewetek
  • 1 duża marchewka pokrojna w julienne (użyj tarkę - krajalnicę)
  • 1 duża cukinia pokrojna w julienne (użyj tarkę - krajalnicę)
  • 1 łyżka liści kolendry posiekanych, do dekoracji
  • 3 limonki
0
2

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim nasiona gorczycy i kminu rzymskiego, potem cebulę przez 5 minut.
  • Dodaj czosnek oraz chilli, liście curry, kurkumę, garam masala i smaż jeszcze 5 minut, do zeszklenia i zmięknięcia cebuli.
  • Dodaj warzywa i podsmaż. Posól do smaku.
  • Dodać krewetki i gotuj przez 5 minut, jeśli potrzeba, dodaj trochę wodę. Na koniec dodaj liście kolendry i serwuj z limonką.
Smażone krewetki w przyprawach i warzywami
Autor: Anna Urbańska Smażone krewetki w przyprawach i warzywami

Przepis był realizowany w ramach warsztatów „Lekka kuchnia indyjska” organizowanego przez Akademię SPOT w Poznaniu.

Prowadzący warsztaty: Jagoda Watrak i Satyanam Nagarwala

Satnam obywatel świata, urodzony w Delhi, gdzie ukończył studia. Wiele lat żył i pracował na Bliskim Wschodzie po czym osiadł na stałe w Australii. Przez wiele lat zdobywał doświadczenie kulinarne gotując dania kuchni indyjskiej, tajskiej, ale także kuchni francuskiej i kontynentalnej. Od 2009 roku mieszka w Poznaniu.

* julienne to sposób krojenia warzyw w małe cząstki, kszrtałtem przypominające zapałki.

Zobacz, jak warzywa kroi Michel Moran - technika krojenia krok po kroku.

Pasujący przepis:


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix