zamknij

Smażone krewetki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
W przyprawach i z warzywami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Anna Urbańska/SPOT PoznańSmażone krewetki w przyprawach i warzywami

Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 małe papryczki chilli, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki  mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 10-15 liści curry ( swieżych lub suchych)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 24 sztuki dużych krewetek
  • 1 duża marchewka pokrojna w julienne (użyj tarkę - krajalnicę)
  • 1 duża cukinia pokrojna w julienne (użyj tarkę - krajalnicę)
  • 1 łyżka liści kolendry posiekanych, do dekoracji
  • 3 limonki
0
2

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim nasiona gorczycy i kminu rzymskiego, potem cebulę przez 5 minut.
  • Dodaj czosnek oraz chilli, liście curry, kurkumę, garam masala i smaż jeszcze 5 minut, do zeszklenia i zmięknięcia cebuli.
  • Dodaj warzywa i podsmaż. Posól do smaku.
  • Dodać krewetki i gotuj przez 5 minut, jeśli potrzeba, dodaj trochę wodę. Na koniec dodaj liście kolendry i serwuj z limonką.
Smażone krewetki w przyprawach i warzywami
Autor: Anna Urbańska Smażone krewetki w przyprawach i warzywami

Przepis był realizowany w ramach warsztatów „Lekka kuchnia indyjska” organizowanego przez Akademię SPOT w Poznaniu.

Prowadzący warsztaty: Jagoda Watrak i Satyanam Nagarwala

Satnam obywatel świata, urodzony w Delhi, gdzie ukończył studia. Wiele lat żył i pracował na Bliskim Wschodzie po czym osiadł na stałe w Australii. Przez wiele lat zdobywał doświadczenie kulinarne gotując dania kuchni indyjskiej, tajskiej, ale także kuchni francuskiej i kontynentalnej. Od 2009 roku mieszka w Poznaniu.

* julienne to sposób krojenia warzyw w małe cząstki, kszrtałtem przypominające zapałki.

Zobacz, jak warzywa kroi Michel Moran - technika krojenia krok po kroku.

Pasujący przepis:


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix