zamknij

Smażone krewetki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
W przyprawach i z warzywami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Anna Urbańska/SPOT PoznańSmażone krewetki w przyprawach i warzywami

Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 małe papryczki chilli, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki  mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 10-15 liści curry ( swieżych lub suchych)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 24 sztuki dużych krewetek
  • 1 duża marchewka pokrojna w julienne (użyj tarkę - krajalnicę)
  • 1 duża cukinia pokrojna w julienne (użyj tarkę - krajalnicę)
  • 1 łyżka liści kolendry posiekanych, do dekoracji
  • 3 limonki
0
2

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim nasiona gorczycy i kminu rzymskiego, potem cebulę przez 5 minut.
  • Dodaj czosnek oraz chilli, liście curry, kurkumę, garam masala i smaż jeszcze 5 minut, do zeszklenia i zmięknięcia cebuli.
  • Dodaj warzywa i podsmaż. Posól do smaku.
  • Dodać krewetki i gotuj przez 5 minut, jeśli potrzeba, dodaj trochę wodę. Na koniec dodaj liście kolendry i serwuj z limonką.
Smażone krewetki w przyprawach i warzywami
Autor: Anna Urbańska Smażone krewetki w przyprawach i warzywami

Przepis był realizowany w ramach warsztatów „Lekka kuchnia indyjska” organizowanego przez Akademię SPOT w Poznaniu.

Prowadzący warsztaty: Jagoda Watrak i Satyanam Nagarwala

Satnam obywatel świata, urodzony w Delhi, gdzie ukończył studia. Wiele lat żył i pracował na Bliskim Wschodzie po czym osiadł na stałe w Australii. Przez wiele lat zdobywał doświadczenie kulinarne gotując dania kuchni indyjskiej, tajskiej, ale także kuchni francuskiej i kontynentalnej. Od 2009 roku mieszka w Poznaniu.

* julienne to sposób krojenia warzyw w małe cząstki, kszrtałtem przypominające zapałki.

Zobacz, jak warzywa kroi Michel Moran - technika krojenia krok po kroku.

Pasujący przepis:


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix