zamknij

Smażone krewetki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
W przyprawach i z warzywami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Anna Urbańska/SPOT PoznańSmażone krewetki w przyprawach i warzywami

Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 małe papryczki chilli, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki  mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 10-15 liści curry ( swieżych lub suchych)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 24 sztuki dużych krewetek
  • 1 duża marchewka pokrojna w julienne (użyj tarkę - krajalnicę)
  • 1 duża cukinia pokrojna w julienne (użyj tarkę - krajalnicę)
  • 1 łyżka liści kolendry posiekanych, do dekoracji
  • 3 limonki
0
2

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim nasiona gorczycy i kminu rzymskiego, potem cebulę przez 5 minut.
  • Dodaj czosnek oraz chilli, liście curry, kurkumę, garam masala i smaż jeszcze 5 minut, do zeszklenia i zmięknięcia cebuli.
  • Dodaj warzywa i podsmaż. Posól do smaku.
  • Dodać krewetki i gotuj przez 5 minut, jeśli potrzeba, dodaj trochę wodę. Na koniec dodaj liście kolendry i serwuj z limonką.
Smażone krewetki w przyprawach i warzywami
Autor: Anna Urbańska Smażone krewetki w przyprawach i warzywami

Przepis był realizowany w ramach warsztatów „Lekka kuchnia indyjska” organizowanego przez Akademię SPOT w Poznaniu.

Prowadzący warsztaty: Jagoda Watrak i Satyanam Nagarwala

Satnam obywatel świata, urodzony w Delhi, gdzie ukończył studia. Wiele lat żył i pracował na Bliskim Wschodzie po czym osiadł na stałe w Australii. Przez wiele lat zdobywał doświadczenie kulinarne gotując dania kuchni indyjskiej, tajskiej, ale także kuchni francuskiej i kontynentalnej. Od 2009 roku mieszka w Poznaniu.

* julienne to sposób krojenia warzyw w małe cząstki, kszrtałtem przypominające zapałki.

Zobacz, jak warzywa kroi Michel Moran - technika krojenia krok po kroku.

Pasujący przepis:


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix