Smażone ostrygi
Przepis
przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcjiCytryna, fenkuł i ostrygi - co za trio!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Składniki
- 8 ostryg
- 2 cytryny
- 1 koper włoski
- koperek
- 100 g panierki panko
- 100 ml cukru
- 100 ml wody
0
0
Ostrygi to jeden z najważniejszych symboli kulinarnego luksusu i domniemany afrodyzjak. Jada się je najczęściej na surowo, wysysając z muszli wraz z morską wodą, choć można je także zapiekać i smażyć.
Oto przepis restauracji Brasserie Warszawska na oryginalne smażone ostrygi z konfitowaną cytryną i chrupkim fenkułem.
Sposób przygotowania:
Cytryna confit:
- Pokrój cytrynę w drobne plastry.
- Zrób syrop cukrowy: połącz cukier i wodę. Zagotuj.
- Następnie delikatnie gotuj (bez wrzenia) w syropie cukrowym do zmięknięcia.
Pokrój w cienkie plastry koper włoski nastepnie wymieszaj z cytryną confit, koperkiem i olliwą.
Ostrygi:
- Ostrygi otwórz. Zachowaj muszle do serwowania.
- Ostrygi wymieszaj w panko i smaż na mocno rozgrzanej patelni z oliwa.
Sposób podania:
Sałatkę połóż na muszlach a na nich usmażone ostrygi.
***
Panko to azjatycka panierka z pokruszonego chleba tostowego przeznaczona do panierowania mięsa smażonego na głębokim tłuszczu. W Japonii pojawiała się w czasie II wojny światowej, gdy chleb przywieźli tam Amerykanie - wcześniej nie znano w Japonii chleba. Panko można kupić w sklepach z żywnością azjatycką.
Zainspiruj nas
Komentarze (1)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
a Micheal powiedzial ze nie mozna smazyc
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.