zamknij

Smażone ostrygi

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Cytryna, fenkuł i ostrygi - co za trio!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Brasserie Warszawskasmażone ostrygi

Składniki

  • 8 ostryg
  • 2 cytryny
  • 1 koper włoski
  •  koperek
  • 100 g panierki panko
  • 100 ml cukru
  • 100 ml  wody
0
0
Ostrygi to jeden z najważniejszych symboli kulinarnego luksusu i domniemany afrodyzjak. Jada się je najczęściej na surowo, wysysając z muszli wraz z morską wodą, choć można je także zapiekać i smażyć.

Oto przepis restauracji Brasserie Warszawska na oryginalne smażone ostrygi z konfitowaną cytryną i chrupkim fenkułem.
Sposób przygotowania:

Cytryna confit:
  • Pokrój cytrynę w drobne plastry.
  • Zrób syrop cukrowy: połącz cukier i wodę. Zagotuj.
  • Następnie delikatnie gotuj (bez wrzenia) w syropie cukrowym do zmięknięcia.
Pokrój w cienkie plastry koper włoski nastepnie wymieszaj z cytryną confit, koperkiem i olliwą.
Ostrygi:
  • Ostrygi otwórz. Zachowaj muszle do serwowania.
  • Ostrygi wymieszaj w panko i smaż na mocno rozgrzanej patelni z oliwa.
Sposób podania:
Sałatkę połóż na muszlach a na nich usmażone ostrygi.
***
Panko to azjatycka panierka z pokruszonego chleba tostowego przeznaczona do panierowania mięsa smażonego na głębokim tłuszczu. W Japonii pojawiała się w czasie II wojny światowej, gdy chleb przywieźli tam Amerykanie - wcześniej nie znano w Japonii chleba. Panko można kupić w sklepach z żywnością azjatycką.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a Micheal powiedzial ze nie mozna smazyc

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      tvnpix