zamknij

Smażony bób po tajsku

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Bób na ostro
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Autor: StockFood/AgencjaFreeSmażony bób po tajsku

Składniki

  • 400 g bobu
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 4 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 limonka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
0
3

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę z solą i wrzuć do niej bób na ok. 12 minut
  • Następnie odcedź i obierzz łupinek
  • Obierz szalotki, czosnek i posiekaj w plasterki
  • Umyj chili, osusz i pokrój w krążki
  • Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią szalotki z czosnkiem i chili. Smaż 3-4 minuty często podrzucając, doprawsolą i pieprzem
  • Następnie dodaj bób razem z sosem sojowym i smaż często mieszając przez 5 minut
  • Pod koniec smażenia dodaj sok z limonki i olej sezamowy. Zamieszaj i podawaj
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nie spodziewałem się cudów, a jednak danie jest MEGA! Polecam wielbicielom bobu i ostrej kuchni tajskiej! :-D

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      pychotka, mniam, mniam :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          tvnpix