zamknij

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Podany na delikatnym puree
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Śledzie Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 600 g selera korzeniowego
  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 duże pory
  • 2 kwaśne jabłka
  • 100g  cukru
  • 4 łyżki octy winnego
  • 10  solonych filetów śledziowych
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 3 żółtka
  • 1 filiżanka mąki pszennej
  • 100 ml  mleka do namoczenia
0
8

Sposób przygotowania:


Śledzie namoczw mleku na noc. Seler obierz i pokrój na kawałki, ugotuj w wodzie do miękkości. Następnie dodaj masło, śmietanę i przyprawy. Tłuczkiem do ziemniaków utłucz na gładką masę. Dopraw do smaku. Por i jabłka pokrój w kostkę, podduś na patelni z małą ilością oliwy, dodaj cukier i ocet, duś około 40 minut aż całość nabierze jednolitej konsystencji. Żółtka roztrzep, ciągle ubijając dodawaj wino, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Śledzie osusz, zanurz w panierce i usmaż na patelni na maśle. Śledzie podawaj na purée selerowym z konfiturą porowo-jabłkową.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

e tam, zmarnowałam przez was dobrego śledzia :( Od razu mi się to zdało dziwną gimnastyką, ale akurat do świeżego śledzia nie miałam dostępu żeby usmażyć.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Aziu

      albo włóż do zalewy octowej z cebulką, tak zamarynowane są znakomite

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          tvnpix