Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji

Składniki
- 600 g selera korzeniowego
- 5 łyżek masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 duże pory
- 2 kwaśne jabłka
- 100g cukru
- 4 łyżki octy winnego
- 10 solonych filetów śledziowych
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 3 żółtka
- 1 filiżanka mąki pszennej
- 100 ml mleka do namoczenia
Sposób przygotowania:
Śledzie namoczw mleku na noc. Seler obierz i pokrój na kawałki, ugotuj w wodzie do miękkości. Następnie dodaj masło, śmietanę i przyprawy. Tłuczkiem do ziemniaków utłucz na gładką masę. Dopraw do smaku. Por i jabłka pokrój w kostkę, podduś na patelni z małą ilością oliwy, dodaj cukier i ocet, duś około 40 minut aż całość nabierze jednolitej konsystencji. Żółtka roztrzep, ciągle ubijając dodawaj wino, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Śledzie osusz, zanurz w panierce i usmaż na patelni na maśle. Śledzie podawaj na purée selerowym z konfiturą porowo-jabłkową.
Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"
Komentarze (2)
e tam, zmarnowałam przez was dobrego śledzia :( Od razu mi się to zdało dziwną gimnastyką, ale akurat do świeżego śledzia nie miałam dostępu żeby usmażyć.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
albo włóż do zalewy octowej z cebulką, tak zamarynowane są znakomite
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie