zamknij

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Podany na delikatnym puree
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Śledzie Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 600 g selera korzeniowego
  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 duże pory
  • 2 kwaśne jabłka
  • 100g  cukru
  • 4 łyżki octy winnego
  • 10  solonych filetów śledziowych
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 3 żółtka
  • 1 filiżanka mąki pszennej
  • 100 ml  mleka do namoczenia
0
8

Sposób przygotowania:


Śledzie namoczw mleku na noc. Seler obierz i pokrój na kawałki, ugotuj w wodzie do miękkości. Następnie dodaj masło, śmietanę i przyprawy. Tłuczkiem do ziemniaków utłucz na gładką masę. Dopraw do smaku. Por i jabłka pokrój w kostkę, podduś na patelni z małą ilością oliwy, dodaj cukier i ocet, duś około 40 minut aż całość nabierze jednolitej konsystencji. Żółtka roztrzep, ciągle ubijając dodawaj wino, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Śledzie osusz, zanurz w panierce i usmaż na patelni na maśle. Śledzie podawaj na purée selerowym z konfiturą porowo-jabłkową.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

e tam, zmarnowałam przez was dobrego śledzia :( Od razu mi się to zdało dziwną gimnastyką, ale akurat do świeżego śledzia nie miałam dostępu żeby usmażyć.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Aziu

      albo włóż do zalewy octowej z cebulką, tak zamarynowane są znakomite

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          tvnpix